palpal

Od Štrahea do Benona, svi vladini partneri završili iza rešetaka

Desetine miliona dolara koje Vlade Republike Srpske svake godine netransparentno baca na „lobiranje“, preko svojih Predstavništava, ministra Klokića i Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom, ne samo da nemaju nikakav pozitivan efekat već prave veliku štetu ugledu Republike Srpske. Kao po pravilu, svi „državnici“ i „diplomate“ sa kojima se susreću Milorad Dodik, Željka Cvijanović vrlo brzo posle sastanaka završe iza rešetaka.

 

Dodik je Željku Cvijanović slao u Ameriku da ga pokuša skinuti sa crne liste, a sa tim ciljem „izlobiran“ je novcima poreskih obveznika Republike Srpske sastanak sa Stivom Benonom, bivšim strategom i savjetnikom Donalda Trampa, koji je u svom domu ugostio Cvijanovićku. Umjesto ukidanja sankcija Dodiku, zbog finansijskih malverzacija Stiv Benon je uhapšen i završio je iza rešetaka.

Dodik se godinama hvalio dobrom saradnjom i odnosima sa desničarskom Slobodarskom partijom Austrije i njenim bivšim liderima Štraheom i Gudenusom. Predsjednik SNSD putovao je u Beč, slikao se sa Štraheom i najavljivao investicije, sa ciljem da obmane domaću javnost kako ima ugled i konekcije na zapadu, ali je Štrahe vrlo brzo doživio politički brodolom.

Dodik je čak bio gost na svadbi Tajane Tajčić i Johana Gudenusa, o čemu je izvještavao RTRS, a upravo je ona jedna od osoba koja se povezuje sa aferom „Ibica“, koja je uzdrmala i dovela do pada Vlade kancelara Sebastijana Kurca i vanrednih parlamentarnih izbora u Austriji.

Sve što pogledam sve je pjesma, sve što taknem sve je bol, zapisao je veliki Ivo Andrić, a ovaj stih mogao bi se parafrizirati na Dodika i Željku, jer koga oni dotaknu, sa kim se rukuju i sastanu, kao da su ukleti vrlo brzo budu bačeni u okove. Zbog toga bi diplomate i državnici trebali biti oprezni, jer rizikuju puno.

Možda je sve slučajnost i neko prokletstvo, a možda iza svakog susreta stoje novci i korupcija pa hapšenja korumpiranih nisu slučajna. Desetine miliona dolara bačeno je iz budžeta Srpske na promocije i lobiranja, a umjesto poboljšanja ugleda mi smo izolovani od ostatka svijeta, zaobilaze nas svi ozbiljni investirori, nema stranih gostiju i turista a ugled Republike Srpske je sve manji. To je posledica činjenice da se ne promoviše Republika već pojedinci, koji su korumpirani i ucjenjeni, a nedemokratska vladavina, brojne velike afere, zarobljene institucije i zarobljena država, stvorili su reputaciju na koju niko nije ponosan.

Umjesto pojedinca treba promovisati prirodne ljepote, graditi institucije i poboljšati životni standard, da nam narod ne bježi sa ovih prostora, a onda će se popraviti naš ugled i imidž u svijetu.

 

Nebojša Vukanović