palpal

Од „кукоља“ великим газдама

Нико није нашао живот на путу да би га олако потрошио и изгубио црнчећи код савремених робовласника за биједних 100 и кусур евра мјесечно! Заштита основних људских, радничких и грађанских права обесправљених и понижених је суштина борбе и сукоба са „газдама“ и „привредницима“ који се крију иза непотписаниог Саопштења УГИП-а!

Слатко сам се насмијао на писмо подршке Родољубу Драшковићу, које је објавило тзв. Удружење грађана и привреде Херцеговине – УГИП, а испод кога се нико од храбрих јунака није смио потписати! Занемарићу руку у којој је стајало перо које је писало ово смијешно саопштеније, поред АББ-е осјети се Лукин и Илијин рукопис, па ћу им кратко одговорити.
Челници УГИПА, предвођени самозваним кнезом и Луком, упутише ми серију питања у намјери да омаловаже мој рад и борбу коју су, на њихову жалост, препознале и подржавају масе у Републици Српској, БиХ, па и цијелој регији. Свјесни су и они, вајне требињске газде, које не смију јавно да иступе и бар се потпишу, да је моја борба искрена и да никада нећу одступити од ње, без обзира на притиске и подвале које ми (ономо)они смјештају више од десет година!
Питају ме, тј питају се Лука и Илија, да ли сам отворио иједно радно мјесто и исплатио иједну плату, довео иједног инвеститора, за разлику од Родољуба који је уложио огромне новце у развој Херцеговине? Одговорићу им питањем шта су урадили они који су на челу УГИП-а, за разлику од мене увијек су дио власти и у позицији да отваре радна мјеста и исплаћују плате радницима. Kоји инвеститор је дошао у Херцеговину њиховим залугама а колико су их отјерали и предузећа затворили? Kакве плате исплаћују  радницима који сада трбухом за крухом бјеже од њих, њихове дарежљивости и доброте у Дубровник и ЕУ? Колико су пута смањили плате радницима, и колико их сада само у Електропривреди РС остаје без посла као последица њихове пљачке и руковођења?

Увујек сам био опозиција, без могућности да утичем на то, а (ономо)они за 20 и кусур година власти и мијењања функција нису знали урадити ништа друго до да краду моје идеје, обликује да одговарају њиховим интересима  а не народу и Херцеговини!

Никада нисам оспоравао заслуге Родољуба Драшковића који је у Требињу покренуо пропалу индустрију, али сам увијек скретао пажњу на лоше опхођење према радницима и на радничка парава. Нико нема право да кулучи сиротињу, зарађује милионе и милијарде на туђој муци и робовском раду!

Што се тиче новаца које зарађујем и начина на који плаћам судске трошкове у монтираним процесима који се воде против мене, видим да их то као и Додика јако занима, али не знам зашто јер ми ниједан „привредник“ није дао марку па да му требам подносити и правдати рачуне. Из петних жила се трудим да сваку зарађену марку коју добијем као народни посланик вратим том истом народу кроз непрестану борбу са злом овога друштва. Више сам урадио за Херцеговину за годину дана мандата као опозиционар него Илија Таминџија и остали за 12 година спавања у Народној скупштини и власти. Десетине милиона за пут до Љубиња и од Гацка до Фоче, који ће ускоро почети да се ради, довољне су да оправдам 3 мандата а не годину у Скупштини. О Батагону, спашавању Алумине и Раче, и осталим успјешнија акцијама нећу онда говорим. Новац који дође за путеве и друге пројекте  завршиће на рачунима локалних фирми које ће изводити радове, а који ме сада пљувају како би се додворили властима.

Остали извори мојих прихода су потпуно транспарентни, имам један од најчитанијих и најутицајнијих блогова са више од милион прегледа мјесечно, добијам неке рекламе и скроман новац од „гугла“, из Америке, не од вас, и оном коме треба даћу их на увид у сваком тренутку. Трудим се да не упаднем у вашу замку и подвалу, не урадим нешто што би ми укаљало образ, и веома је важно је да ми нико од вас, вајних требињских газди, није нешто помогао, за разлику од мене који сам вама оставио 4 милиона марака годишње у џепу укудајући рекет, тзв „солидарни порез“, који вам је наметнуо ваш потпредсједник Лука. Можете ли ви рећи како зарађујете за раскошан живот, да ли на муци и робовском раду својих радика које годинама кулучите, да ли неке од вас Родољуб плаћа и да ли је задовољан резултатима вашег рада?


Бившем „саборцу“ Родољубу ћу поставити  неколико питања за размишљање о онима који су тобоже стали у његову заштиту, како рекоше – сви за једнога!
Родољубе, прво објасни ко те сада рекетира? Када си ме упорно звао и јавно подстицао на борбу против твоји садашњих пријатеља, бранио сам те од њихових покушаја да те рекетирају? Сјећаш ли се тога, Родољубе, кад деблокирах радове у Граду сунца и спријечих твог пријатеља Луку да ти наплати 1,4 милиона марака ренте промјеном градских зона? Сада, једна рука у твоје име пише да те ја тобоже покушавам рекетирати? Kако Родољубе? Kада? Реци јавно да ли си ми дао некад једну марку, јесам ли ти икада ишта тражио, осим да поштујеш раднике и запослиш сиротињу? Али, те одговоре ћеш, ако не мени и јавности, дати неком другом.

Окружио си се људима који у теби виде времешни, подебели новчаник. Дебели прстен си створио око себе, који те одваја од стварности. Да ли си свјестан да плаћаш оне који те исисавају? Да ли си свјестан да људи око тебе отварају фирме гурајући свој бизнис у међупростор између твоје, како ти волиш да кажеш сламарице, и радова које финансираш? Да ли си свјестан да си се окружио лажима у којим уживаш, а од себе отјерао људе који су Херцеговини, а самим тим и твојим пословним интересима, жељели добро? Да ли си свјестан какве хијене и мамбе имаш око себе, а нити једног искреног пријатеља?


Знам да опет ниси у добрим односима са Луком и питање је тренутка када ћете се опет јавно ухватити за вратове, јер те је поново слагао и преварио, и да од 20 милиона, које ти је обећао када си продао мене и др Борјана, за болницу у Граду сунца нема ништа. Да ли ће тада твоји људи из УГИП-а, а који те данас као штите од мене, стати испред тебе и подметнути леђа јуначка или ће подавити реп да се не замјере човјеку за кога стварно раде – сви за једног? Неће, Родољубе.

Постао си човјек човјека са којим не причаш, а да тога можда и ниси по свјестан? То се зове – марионета. Ухваћен си у мрежу, изманипулисан си. Храниш медом оне који те лажу, а ко лаже тај и краде рекао би твој пријатељ Григорије, са којим си прије неколико дана мрсио брке телетином на посни дан у ресторану Етно села.

Знаш и сам да се тресу пред тобом када треба да ти кажу истину да твој пројекат „Град сунца“ прави огромне минусе, због њихове неспособности и твоје слабости да уживаш у лажима. Тресу се само да не изгубе незаслужене позиције, али се не боје да ћеш им на други начин наудити. Наудити им може само њихов прави послодавац. Знам да знаш да сам у праву, али нећеш, не смијеш или не можеш ништа да предузмеш. Знају то и твоји савјетници и ови из УГИП-а, али ћуте у мекој и удобној столици.

 

Зато си се приклонио њиховом послодавцу, свјесно или несвјесно, и сада те савјетују како да се бориш против мене. А како могу да те посавјетују, осим да потписујеш бљувотине и лажи којима ме засипају. Потписујеш глупости које је неко други смислио и објаснио да је то у твом интересу. Прије мјесец дана си рекао да забрањујеш бављење политиком у својим фирмама, а прије два дана ми твој презимењак Раденко јавља да ће те кандидовати за градоначелника? Јуче си рекао да одлазиш и напушташ све, а данас да нећеш? Видиш шта ти раде, праве од тебе сенилног ђутурума који не зна ни шта је јуче рекао, написао и потписао. Само те ложе и набијају поене својим правим послодавцима. Озбиљне инвеститоре не тјерају нечије ријечи него лоши закони, рекетирању, криминал, корупција и немогућност поврата уложеног новца. Причао сам и писао прије него што си дошао, па што дође онда овамо?


Али, ниси мали,  Родољубе, још окићен титулом кнеза коју ти дадоше да би тај исти кнез постао вазал великог везира и султана. Схватићеш ти то, ал можда буде прекасно.
И на крају, желим ти да ме више не провоцираш и не тјераш да ти напишем нешто што ће ти бити јако болно, а истина је, јер ћу ти данас већ показати да овај рат са мном губиш, иако имаш милијарде. Испуни захтјеве и обећања која си дао радницима, третирај их као људе који су ти помогли да створиш царство а не као сужње и стоку, и они ће то знати да цијене. И што прије се ослободи хијена које су те окружиле.

Покај се у себи, не мораш јавно, и бићеш оно што си могао бити. Иначе, без обрзира на твоју финансијску моћ, они су јачи.

Нека буде борба непрестана!

 

Небојша Вукановић