palpal

Od 19 časova serija protesta i blokada širom Crne Gore

Večeras od 19 časova najavljena je serija protesta i blokada širom Crne Gore, od sjevera, Bijelog Polja i Berana, preko Podgorice do po primorja, Budve i Herceg Novog. Razlog za protest je najava mandatara Milojka Spaića da će formiratu novu Vladu sa strankama koje su bile u koaliciji sa Milom Đukanovićem i DPS-om, a bez Koalicije Za budućnost Crne Gore i Demokratskog fronta, koji je bio najjača i ključna opoziciona stranka protiv bivšeg režima.

Proteste i blokade organizuju pristalice Demokratskog fronta i Koalicije Za budućnost Crne Gore, kao poruka mandataru Spaiću da narod ne podržava njegovu odluku da ih eliminiše, a Vladu pravi sa Milovim tradicionalnim partnerima, Bošnjačkom strankom, Hrvatskom građanskom inicijativom i albanskom DUA partijom.

Za situaciju dijelom su odgovorni i bahati ambasadori zapadnih zemalja, prije svega Njemačke i Amerike, koji su vršili pritisak na Milojka Spaića da izbaci iz Vlade DF jer im se ne dopadaju njihovi stavovi o NATO-u i Kosovu i Metohiji.

U svemu ima i simbolike jer se protesti organizuju 30-og avgusta, na dan velike pobjede opozicije i pada Mila Đukanovića i DPS-o posle 30 godina vlasti. Tog 30-og avgusta sam bio u Srpskoj kući u Podgorici i Izbornom štabu Demokratskog fronta, kao jedini poslanik i političar iz Republike Srpske, i veliku pobjedu slavili smo duboko u noć, koju ću dugo pamtiti kao jedan od najljepših dana i događaja u svom životu jer je pao tirjanski nedemokratski režim, protiv koga sam pisao godinama…

Podsjećanje na veliko slavlje i obraćanje Zdravka Krivokapića, bivšeg premijera koji je prvi proglasio pobjedu..

https://www.youtube.com/live/UD8HGugd9M8?si=WcE2HO4Jlt-JRj-W

 

Nebojša Vukanović