palpal

Novoteks, veliko obećanje naivnom radovanje

Novoteks- obećanje naivnom radovanje

   Objavljeno: 05.04.2012 – 10:50 Novoteks je Pandorina kutija koju niko ne želi i ne smije da otvori jer je sigurno da bi odmotavanje klupka moglo dovesti do samog vrha države… Autor: Nebojša Vukanović Veličina slova: a a a "Novoteks su uništili nesposobni kadrovi SDS-a koji su od prethodne vlasti dobili na poklon preduzeće, a onda ga uništili i zatvorili. Ako SNSD pobijedi na izborima Vlada Republike Srpske kao najveći povjerilac kupiće Novoteks kako bi se nastavila proizvodnja i zadržalo više od 800 radnih mjesta, a državne akcije poklonićemo radnicima da imenuju rukovodstvo i upravljaju preduzećem. Takođe ćemo izvršiti detaljnu reviziju poslovanja kako bismo utvrdili ko je odgovoran za propast i uništenje najveće tekstilne firme u Republici Srpskoj…" tako je govorio na predizbornom skupu u Trebinju uoči opštih izbora 2010. godine ne Niče i Zaratustra, već naš predsjednik Milorad Dodik.

   Njegove riječi potvrdio je u više navrata i aktuelni premijer tvrdeći da će Vlada postići dogovor sa Hipo-bankom i kao najveći povjerilac kome Novoteks na ime neplaćenog poreza duguje 50.000.000 maraka preuzeti sve akcije preduzeća i uložiti sredstva preko IRB-a u nastavak proizvodnje. Oduševljene radnice u crvenim majicama predvođene predsjednicom Sindikata Bosom Uljarević na predizbornom mitingu bacale su ruže na predsjednika i od velikog oduševljenja i uzbuđenja padale u trans. Kao što to kod nas obično biva, izbori su prošli, a Predsjednik je odmah po zatvaranju glasačkih kutija doživio malu amneziju i zaboravio olako datu nadu za više od 800 radnica da bi nakon izbora ponovo mogle sjesti za mašine i zaraditi minimalac. "Novoteks je privatna firma koliko ja znam, i Vlada nema veze sa tim preduzećem…" lakonski je izjavio predsejdnik u jednoj od brojnih posjeta prijestonici kulture i turizma. Krajem marta u Privrednom okružnom sudu u Trebinju održana je prva licitacija za prodaju imovine nekadašnjeg giganta, ali niko nije bio zainteresovan za kupovinu preduzeća čija su dugovanja dostigla 60.000.000 maraka, i deset puta su veća od vrijednosti imovine preduzeća. Do poslednjeg rata Novoteks je zapošljavao skoro 1 400 radnika, izvozio tekstil u Njemačku i druge evropske zemlje, a radnice su sa platom od skoro 1 000 maraka bile među najplaćenijim u Hercegovini. Nakon što je Hrvatska vojska u junu 1992. godine tokom bombardovanja Trebinja zapalila stari pogon proizvodnja je obustavljena, i nastavljena je tek nakon rata 1998. godine.

    Drago Benderać punih 10 godina upravljao je kolektivom, i za vrijeme njegovog mandata radnicima nije uplaćen radni staž, a akumuliran je gubitak veći od 50.000.000 maraka. 2004. godine državni paket akcija kupio je Radovan Vučković, vlasnik preduzeća Ubla-turs i kum bivšeg predsjednika opštine Božidara Vučurevića, ali ni privatizacija nije zaustavila put u sunovrat. Zbog negativnog revizorskog izvještaja i brojnih optužni za nezakonito poslovanje Nadzorni odbor smijenio je 2008. godine Benderaća i protiv njega podnio prijavu Okružnom tužilaštvu u Trebinju, ali je početkom ove godine prijava odbačena zbog nedostatka dokaza. "Meni je drago što je sa mene i moje porodice skinuta ljaga, i što su nadležni organi utvrdili da nisam kršio zakon. U revizorskom izvještaju jeste ukazano na neke nepravilnosti u radu, ali ja sada ne bih želio to da komentarišem" izjavio je pobjedonosno nakon okončanja istrage bivši direktor Benderać. Uoči parlamentarnih izbora 2010. godine, zbog malih plata i loših uslova rada došlo je do talasa protesta, a bivši predsjednik Upravnog odbora Milan Grubač smatra da je iza svega stajala politika. "U Novoteksu je došlo do obustave proizvodnje jer je radnicima isplaćena jedna šestina regresa, a one su tražile jednu trećinu. Protesti su izbili u trenutku kada je prvi put nakon rata firma uplatila sve plate, poreze i obaveze prema državi i radnicima i kada smo počeli da se konsolidujemo. Novoteks je označen kao bastion SDS-a i vlast je namjerno izazvala i podstakla štrajkove kako bi pridobila jeftine političke poene. Mi smo podnijeli prijave protiv bivšeg rukovodstva, ja tvrdim da Radovan Vučković nije odgovoran za propast firme jer je tek 2008. godine postao većinski vlasnik akcija i preuzeo je kontrolu nad preduzećem. Ja sam od početka govorio da je nemoguće sprovesti predsjednikovo obećanje jer je to vraćanje u komunizam, ali radnici su prevareni i sada im niko ne može pomoći" ističe za Buku Grubač, visoki funkcioner i predsjednik Kluba odbornika SDS-a u SO Trebinje.

    Zanimljivo je da je predsjednica Sindikalne organizacije Novoteksa i vođa protesta Bosa Uljarević rođena sestra Mata Uljarevića, kontraverznog biznismena i vlasnika Neimarstva i Metalca, firmi koje su nakon prizvatizacije doživjele istu sudbinu kao i Novoteks. Nije li čudno da se za prava radnica bori sestra biznismena bliskog vlasti koji je bez posla ostavio nekoliko stotina radnika, ili je i u ovom "poslu" prste uplela svemoćna "služba" koja je nadživila državu? Novoteks je Pandorina kutija koju niko ne želi i ne smije da otvori jer je sigurno da bi odmotavanje klupka moglo dovesti do samog vrha države, od aktuelnog rukovodstva do nekih bivših i sada pomilovanih funkcionera. Policija i Tužilaštvo nikada nisu istražili zašto su teflon trake, mašine, repromaterijal… nabavljani po naduvanim cjenama i ko se sve i u kojim poslovima "ugrađivao". Ko je odgovoran što su firmu napustili dugogodišnji strateški partneri iz Njemačke Ceres i Braks, zašto su i kako otvarani novi proizvodni pogoni u Ljubinju, kako su održavane i nabavljane mašine i kako je firma koja je gotovo svu proizvodnju izvozila na zapadno-evropsko tržište napravila manjak od nevjerovatnih 60.000.000 maraka? Kako je Poreska uprava dozvolila da se stvori toliki gubitak, i zašto niko punih 15 godina nije pokušao da naplati obaveze koje su stvorene prema državi?

   U svakom normalnom i uređenom društvu zbog manjka od 60.000.000 maraka, uništavanja i zatvaranja firme koja je zapošljavala 816 radnica sprovela bi se detaljna istraga i iza rešetaka bi se našli brojni funkcioneri i odgovorna lica, ali u našoj Zemlji čuda niko nije ni prstom makao. Policija piše kazne pješacima koji ulicu prelaze mimo pješačkog prelaza, privodi starce koji imaju lošu prostatu i mokre u parku, ali niko ne smije da uđe u nekadašnje gigante i utvrdi gdje su i kako nestali milioni! Obećanje je samo naivnom veliko radovanje. Ljudi su se nekada držali za riječ, a slučaj Novoteks najbolje govori zašta se i kako drže naši političari. Njima je najvažnije da smisle kakvo novo veliko obećanje i prevaru kako bi obmanuli naivne glasače i dobili još jedan mandat. Mi u Hercegovini smo navikli na velike i masne prevare aktuelne vlasti, pa sam odmah nakon završenog predizbornog mitinga SNSD-a pokušao urazumiti radnice da ne nasjedaju na vatrene predizborne govore, ali mnogi su shvatili prevaru tek kada su se sa knjižicama prijavile na evidenciju Zavoda za zapošljavanje.

   Predsjednik će uskoro doći u Trebinje kako bi sa svojim prijateljem vladikom Grigorijem otvorio susrete pravoslavnih zemalja, pa drage prevarene radnice to Vam je prava prilika da se okupite i pitate ga zbog čega nije ispunio bar to jedno od stotine olako razasutih i izgovorenih obećanja. Ako želite da ga podsjetite možete na YouTubu skinuti i ponijeti mu vatreni govor iz septembra 2010. godine održan u Sportskoj dvorani Miloš Mrdić. Jer ako nećete Vi, onda se i niko drugi ne može boriti za Vaša prava, a sigurno je da većina radnica u zrelim godinama neće dobiti drugu priliku za neki posao.