palpal

Novogodišnji intervju sa dr Bojanom Kravić

Bojana Kravić rođena je u Nevesinju, a nakon što je diplomirala na Prirodno matematičkom fakultetu u Novom Sadu, te završila postdiplomske studije u Beogradu, otišla je u Njemačku na doktorske studije. Nakon što je odbranila doktorsku disertaciju živi i radi u Njemačkoj, ali pomno prati dešavanja kod nas.

Obrazovni sistem je uređen i na visokom nivou, vlada metitokratija i vladavina najboljih, a politika nema nikakav uticaj na zapošljavanje, kadrovsku politiku. Uslovi studiranja, rada, školovanja i naučnog rada se ne mogu porediti, a u nauku i obrazovanje se ulažu velika sredstva.

Zvuči nevjerovatno, ali cijena jaja, brašna i nekih drugih životnih namirnica u Njemačkoj jeftinija je nego kod nas, iako je minimalna plata 5 puta veća nego u Republici Srpskoj i iznosi oko 1500 evra. Takođe cijene nekretnina i stanova nisu mnogo veće, iako se visina plata i životni standard ne mogu porediti.

Pogledajte veoma zanimljiv intervju i razgovor sa dr Bojanom Kravić, Nevesinjskom koja već 10-ak godina živi i radi u gradu Esenu u Njemačkoj..