palpal

Tajni sastanci Džakule i Igora Dodika, kupovina zgrade uz pomoć MMF-a

Digla se velika prašina oko kupovine poslovnog objekta u Banjaluci za smještaj zaposlenih u Glavnoj kancelariji Uprave za indirektno oporezivanje i Regionalnog centra Banja Luka. Kupovina ovog objekta sporna je sa više aspekata, o čemu ću i dalje pisati, ali posebno šokira ignorisanje usvojene inicijative kojom je Predstavnički dom  Parlamentarne skupštine BiH obavezao Savjet ministara BiH da donese Odluku kojom se Upravi za indirektno oporezivanje BiH nalaže da poništi postupak javne nabavke za kupovinu odnosnog objekta.

To se ipak nije desilo, a vladajuće strukture na državnom nivou uprkos tome ubrzavaju aktivnosti na realizaciji ovih kriminalnih aktivnosti. Vrhunac beščašća je pripremanje i upućivanje u proceduru od strane korumpiranog i kontroverznog direktora Mira Džakule novog Prijedloga Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju projekta nabavke i izgradnje objekata za regionalne centre i Centralno sjedište Uprave za indirektno oporezivanje BiH, izgradnje i rekonstrukcije graničnih prijelaza, kojim se predviđa da se iznos od 37.900.000 KM, namijenjen za nabavku i opremanje objekta za Centralno sjedište i Regionalni centar Banja Luka, zamjenjuje iznosom od 100.900.000 KM, i to na način što bi se iz Budžeta zajedničkih institucija BiH u 2022. i 2023. godini u te svrhe izdvojilo po 31.500.000 KM, odnosno ukupno 63.000.000 KM dodatnih sredstava.

Kako je javnost burno reagovala na ovu vijest, moji izvori iz UIO BiH mi javljaju da se ubrzano traži rješenje kojim bi se amortizovalo nezadovoljstvo, ali ipak realizovao ranije dogovoreni pljačkaški poduhvat, koji je vladajućoj oligarhiji prijeko potreban i za finansiranje izborne kampanje u narednoj godini. Tako su mudre glave za oporezivanje smislile da se sredstva obezbijede u sklopu novog programa podrške MMF-a Bosni i Hercegovini, a koji će biti predstavljen u septembru.

Inače, pregovori vlasti BiH sa MMF-om o kreditu u iznosu od 1,5 milijardi KM koji je BiH zatražila od ove međunarodne finansijske institucije prekinuti su, jer nije bilo saglasnosti o traženim reformama kojim je odobravanje ovog kredita uslovljeno. Ipak, sa ciljem ublažavanja negativnih efekata pandemije koronavirusa i podrške ekonomskom oporavku, u stvarnosti korumpiranim vlastima i političarima, MMF se „sažalio“ i bez previše uslovljavanja pristao da vlastima u BiH dozvoli novi zaduženje od 300 miliona eura, koji će biti na raspolaganju od januara iduće godine.

Sada je Savjet ministara sa Zoranom Tegeltijom na čelu, naumio da se od navedenog iznosa čak 10%, odnosno 30 miliona evra, namijeni “unapređenju kapaciteta Uprave za indirektno oporezivanje BiH”, a što bi bilo pokriće za predviđene iznose koje je potrebno platiti Dodikovom kumu Miletu Radišiću. Ipak, javnost ne smije da nasjeda na ovakve priče, jer se ni u kom slučaju ne radi o poklonjenim novcima, već novom kreditnom zaduženju svih građana Bosne i Hercegovine. Na ovaj način vlast ne samo da je raskrčmila sve narodne pare, već nemilice nastavlja sa zaduženjem i budućih budžetskih sredstava, očigledno svjesna da oni neće biti ti koji će ih morati vraćati.

U prilog enormnom rastu zaduženja, dostavljam pregled projekcije plaćanja Bosne i Hercegovine samo po kreditnim zaduženjima kod MMF-a i to bez navedenih 300 miliona, koji će biti odobreni do kraja godine. Ako obratite pažnju uočićete dramatično povećanje iznosa koji stižu na naplatu počev od 2023. godine, odnosno po konstituisanju vlasti nakon narednih odsudnih opštih izbora u jesen 2022. godine!

O kakvoj se pljački i o kakvom “ugrađivanju” radi, svjedoči i nezvanična informacija da je proljetos Mile Radišić pozvao Džakulu na mobilni telefon i u namjeri da ubrza aktivnosti vezane za kupovinu spornog objekta, predložio mu da ne zateže toliko i da se sam ugradi dodatnih milion-dva ako treba, samo da se to već jednom završi! Upućeni kažu da ja Džakula nakon ovog kontakta odmah promijenio broj telefona i da svima napominje da dobro paze da za njegov novi broj slučajno ne sazna Radišić!

Istovremeno, vjerujem kada čujem da je Džakula pod ogromnim pritiskom da završi ovaj prljavi posao jer se upravo na obećanoj kooperativnosti spram istog i održava na poziciji prvog čovjeka Uprave evo već jedanaestu godinu, mimo svih zakonom predviđenih ograničenja! Nezvanično saznajem i da Džakulu bar jednom sedmično u prostorijama UIO posjećuje Igor Dodik, obično četvrtkom ili petkom. Ne znam o čemu te dvije mudre glave redovno diskutuju, ako ne o unosnim poslovima i modalitetima izvlačenja novca iz Budžeta.

Rado viđeni gosti kod Džakule su i Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH, kao i pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Zoran Maletić, čiju je suprugu Jokicu zaposlio Džakula kao državnog službenika u UIO BiH.

Obzirom da smo najavili proteste ukoliko se, uprkos usvojenoj inicijativi Parlamenta BiH, nastavi sa ovim suludim postupkom nabavke i otimačine narodnog novca, Džakuli, Radišiću, Tegeltiji i inima možemo još samo da poručimo, ovaj put – NO PASARAN!

 

 

Nebojša Vukanović