palpal

Novi protest na Ozrenu protiv otvaranja rudnika

Veliki broj građana Ozrena i danas se okupio na planini, pored mjesta gdje se trebaju vršiti istraživanja i otvoriti Rudnik nikla, nezadovoljni namjerama vlasti i investitora da u srcu planine, potpuno očuvanoj i čistoj prirodi,  otvore rudnike nikla koji bi uništili rijeke, izvore pitke vode i životnu sredinu.

Mještani su posebno ogorčeni na većinskog vlasnika i ključnog čovjeka australijske firme Likos, i njene kćerke firme Medna dolina čije je sjedište u Bijeljini, a preko koje je iz Vlade Republike Srpske dobio dozvolu da vrši istraživanja na Ozrenu. Bošnjaković preko donacija lokalnim klubovima i udruženjima, šatorima, jelom i pićem pokušava da umiri građane, ali očito da mu to nije pošlo za rukom.

https://youtube.com/shorts/ctu0Dp7Cc-0?feature=share

Prije nekoliko dana preko posrednika je i mene kontaktirao, vjerovatno sa ciljem da prestanem da podržavam Ozrence i ućutim, ali sam jasno dao do znanja da ne vjerujem ni njemu, ni korumpiranoj Vladi, posebno ne resornom ministru Đokiću, i da nema razloga da razgovaramo jer ću se protiviti otvaranju rudnika i uništavanju životne sredine sve dok ne odustanu od namjera, jer ne vjerujem zarobljenim institucijama.

Uskoro više detalja, posebno o sramnim i drskim namjerama vlasti da mijenjaju Zakon o geološkim istraživanjima koji bi upravo pogodovao Likosu i Bošnjakoviću na Ozrenu.

Pogledajte video prilog kako je danas bilo na Ozrenu…

 

Nebojša Vukanović