palpal

Novi detalji o Džakuli i zgradi Grand trejda

U nevjerovatnoj kanonadi dešavanja na domaćoj političkoj sceni, gdje afere izbijaju jedna za drugom, a burne rasprave u skupštinskoj sali ne ostavljaju mnogo vremena za bavljenje temama van dnevnog reda, bojim se da mi ispod radara ne promaknu nove tačke u cirkusu formalno nazvanom „kupovina postojećeg poslovnog objekta u Banjaluci za smještaj zaposlenih u Središnjem uredu Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Regionalnom centru Banja Luka“.

Radi se o kupovini kumove zgrade od 100 miliona, koju korumpirani direktor Džakula, po nalogu svojih političkih mentora Čovića i Dodika, treba da pazari od kontroverznog Mileta Radišića i njegove firme Grand Trejd.

Naime, već sam pisao o brojnim nepravilnostima vezanim za ovu suludu kupoprodaju, pa sam skupa sa kolegama iz skupštinskih klupa, Jelenom Trivić, Miladinom Stanićem i drugim oppzicionarima, najavio i proteste ukoliko dođe do realizacije ovog bolesnog nauma vlastodržaca. Kako su protesti najavljeni za 2. oktobar, a velikodušna ponuda napaćenog neimara Radišića da svoj poslovni prostor proda Džakuli ispod tržišne vrijednosti, kako nas to ubjeđuje dvorski vještak Dragan Salić, ističe sa današnjim danom, evidentno je da ove kukavice ne smiju da realizuju svoj zločinački plan pred same proteste. Ali, očigledno je i da od njega ne odustaju, naprotiv!

Tako saznajem da je Džakula tražio, a neimar Radišić dozvolio, produženje važenja te velikodušne ponude do 31. 12. 2021. Vlast očigledno računa s tim da će, u međuvremenu, zametnuti kakvu novu krizu, kakav referendum, otcjepljenje, možda neke nove imaginarne britanske špijune ili će pak osmisliti neki inovativniji scenario, koji će dovesti do toga da pritisak javnosti popusti i da se kupovina i namicanje miliona kumovima i moćnicima ipak obavi.

Kada govorimo o glavnim akterima slučaja, ne zna se čija je odgovornost i sramota veća! Da li beskrupuloznost i bahatost Dodika, koji nesuvislim i nebuloznim argumentima insistira na ovoj kupovini, pravdajući vlastite interese interesima Banjaluke i Republike Srpske i tvrdeći kako je prepošteni neimar Radišić jadan u kreditima koje treba vratiti, što nije tačno!

Uslov raspisanog tendera na koji je konkurisao Grand Trejd bio je da je nekretnina u vlasništvu ponuđača i da ista nije opterećena hipotekom, o čemu je morao priložiti dokaz u postupku. I po izvodu iz javne evidencije Rugipa na objektu nema upisanih tereta.

Jedini kredit za koji javnost zna, a koji je pratio sudski spor sa Niskogradnjom, jeste onaj od 5 miliona dobijen od Nove Banke, koju će kasnije kupiti Mladen Milanović Kaja. Ne isključujem mogućnost da se čestiti Radišić dodatno zadužio nekoliko desetina miliona u potrošačkim kreditima, ili možda na Londonskoj berzi, ali opet ne vidim zašto bi mu se dugovi vraćali iz Budžeta!

Kolika je tek sramota kompromitovanog vještaka Dragana Salića i njegovog centra za vještačenje Zenit iz Banjaluke! Nedavno sam pisao kako je Salić, po Džakulinom nalogu, oduzeti duvan koji je trebalo da ga kupe podobni tajkuni, procjenjivao na svega 2 KM po kilogramu. Ilustracije radi, kad se vrši procjena duvana koju oduzmu Džakulini „crnokošuljaši“ onda mu je cijena preko 170,00 KM / kg!

U posjedu sam i drugih dokaza i veza sa čelnicima Uprave za indirektno oporezivanje, koji teško kompromituju ovog dvorskog vještaka, i koje ću objaviti u narednom periodu, iako ga ništa ne može iskompromitovati kao njegov „rad“ – već sam ga pozivao da sporni elaborat, kojim utvrđuje da je tržišna vrijednost Radišićeve zgrade čak oko 114 miliona s uračunatim PDV-om, objavi izloži sudu javnosti.

Umjesto toga, Salić se sada pravda instrukcijom koju je dobio od menadžmenta Uprave da sve drži u tajnosti, te da će samo UIO davati tumačenje o tom dokumentu koji je izradio njegov Centar!

Na kraju, o korumpiranoj kukavici Džakuli ne vrijedi ni trošiti riječi, već sam mu javno poručio na sjednici Narodne skupštine da sa mnom nema trgovine i da je veliku grešku napravio kada je pokušao da me ućutka, nudeći mi pregovore i novac preko posrednika! Kako sam i istakao toliko puta, pregovora oko suštine nema, razgovora sa kriminalcima takođe, a dotičnom sam obećao da ću sa uživanjem nastaviti da pišem o kriminalu i zloupotrebama.

 

Nebojša Vukanović