palpal

Nova sramna i skandalozna presuda za pokušaj ubistva

Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu donijelo je novu nevjerovatnu, sramnu i skandaloznu presudu za brutalno premlaćivanje i pokušaj ubistva Slobodana Vasiljevića iz Šekovića. Za ovo teško krivično djelo tročlano sudsko Vijeće osudilo je Miljana Milića i Stevana Garića na svega dvije godine i dva mjeseca zatvora dok je ostalih petoricu optuženih,  Nebojšu Petrovića, Milutina Kandića zvanog Cigo, Nebojšu Ozimikovića, Gorana Čalmića i Slavišu Juroševića, bivšeg vozača i tjelohranitelja premijera Radovana Viškovića, oslobodilo i odbacilo sve tačke optužnice puštajući ih na slobodu.

Iskreno sam šokiran presudsom jer je ovaj slučaj uznemirio javnost, a samo je jedan u nizu incidenta, sukoba, pucnjava i pokušaja ubistva koji se dogodio u Milićima. Prosto je nevjerovatno da Okružni sud u Istočnom Sarajevu osudi Stefana Radovanovića zvanog Japanac na 4 godine zatvora nakon priznanja krivice i nagodbe sa Okružnim tužilaštvom, a onda ostale optužene, od kojih se većina branila ćutanjem, oslobodi po optužnici za pokušaj ubistva.

Da li će ovakve presude i sramno niske kazne za pokušaj ubistva i druga krivična djela označiti smrt i kraj pravne države te natjerati mnoge da sami uzmu pravdu u svoje ruke jer pravosudne institucije ne funkcionišu i ne rade svoj posao po zakonu?

Kako je moguće da su optuženi oslobođeni za pokušaj ubistva uprkos snimcima kamera sa video nadzora, svjedočenju oštećenog i brojnim dokazima? Ko je uništio ili nije koristio dokaze, pravio slučajne ili namjerne greške kako bi se optuženi našli na slobodi?

Zbog čega je Slaviša Jurošević pobjegao u Srbiju, potom u Grčku, ako je nevin i nedužan, i tek poslije hapšenja po interpolovoj optužnici deportovan i isporučen BiH i Republici Srpskoj, gdje mu je počelo suđenje? Kakva je uloga u svemu lokalnih moćnika, prije svega premijera Radovana Viškovića, jer je Jurošević ranije bio njegov vozač, i Rajka Dukića, u čijoj su kompaniji „Boksit“ Milići većina napadača bili zaposleni?

Da li su neki moćnici vršili pritisak na sudije i tužioce u ovom predmetu kako bi se većina optuženih našla na slobodi i kako se ne bi otkrilo ko su nalogodavci?

Potrudiću se da o ovoj presudi i problemu bude govora na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja se nastava u utorak, a nadam se da Višković neće uteći i da će odgovoriti na nekoliko pitanja. Takođe, potrudiću se da uskoro odem u iznenadnu posjetu sudijama u Istočnom Sarajevu, koje očito nisu ništa bolje od trebinjskih kadija, kako bi ih pitao za presudu u ovom, ali i nekim drugim zanimljivim predmetima.

 

Bonus video: svjedočenje Slobodana Vasiljevića neposredno po izlasku iz bolnice.

Prilog sa Slobodanom Vasiljevićem snimljen nakon deportacije Slaviše Juroševića.

 

Nebojša Vukanović