palpal

Nova afera Mira Džakule i UIO BIH

Najveći kriminal u državi, po obimu novaca koji se ukradu od države i naroda, svakako je u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kojom nakon hapšenja i smjene Kemala Čauševića rukovodi prekaljeni kadar HDZ-a Miro Džakula. Afere su brojne, ali je pravosuđe korumpirano i uvezano sa organizovanim kriminalom i politikom pa niko ne odgovara za milionske zloupotrebe i afere. Trenutno se iza kulisa lome koplja ko će dobiti unosan namješteni posao obilježavanja naftnih derivata.

   Propisima koji se pripremaju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH planirano je uvođenje obilježavanja naftnih derivata na bazi nanotehnologije, tzv. nanomarkerima koji se dodaju u naftne derivate. Nanomarkeri predstavljaju stabilna jedinjenja, bez boje i mirisa, vidljiva samo sa visoko osetljivim uređajima za detekciju, a koja ne utiču na fizičko-hemijske karakteristike derivata nafte, lako se homogenizuju sa derivatima nafte nakon dodavanja, u ekološkom pogledu bezbjedna.

Treba reći da je ovo odlično unapređenje, koje će svakako smanjiti mogućnost zloupotreba. Ono što je akcizna markica za sistem kontrole duvana i alkohola, to je nanomarker za naftne derivate. Gorivo koje legalnim tokovima dolazi na tržište ima u sebi nanomarker, i ne samo to, koncentracija markera mora biti na odgovarajućem nivou, jer se svako dodavanje vode ili drugih primjesa neće moći prikriti.

Istovremeno, treba i istaći da je ovo rješenje u Srbiji uvedeno još 2014, ali kod nas su interesi moćnog naftnog lobija dugo onemogućavali unapređenje procesa kontrole uvoza i kvaliteta naftnih derivata na tržištu u Bosni i Hercegovini, zbog čega je pričinjena velika šteta državi ali i građanima koji kupuju i sipaju u rezervoare gorivo lošeg kvaliteta.

Međutim, nakon usvajanja zakonskog okvira, slijedi raspisivanje tendera za nabavku nanomarkera, kao i vršenje poslova kontrole obilježavanja i praćenja kvalitete goriva, oko čega su u trenutnom sukobu interesi Čovićevog HDZ-a na čelu sa Džakulom i Dodikovog SNSD-a, koje u ovim pregovorima, po mojim saznanjima, neformalno predstavlja Igor Dodik.

Kako je Džakula namjerio da rješenjem pogoduje hrvatskom uvozničkom lobiju iz Hercegovine, Dodik Junior, koji kontroliše Upravni odbor Uprave preko članova Zore Vidović i Dalibora Tomaša, za sada ovaj prijedlog blokira. To je, pored opštepoznate situacije sa Radišićevom zgradom od 100 miliona, još jedna u nizu kriznih situacija između ove, inače bratske Blajburške koalicije na ostalim nivoima. Džakula je bio obećao posao Dodiku, ali je ipak igrao na više lopti i pokušava da progura drugi model kontrole koji bi eliminisao Dodika, koji je već nabavio sve da „dobije“ tender, pa su se javile tenzije.

Ipak, ovo je još jedan pokazatelj da tamo gdje su mogućnosti da se otme i jami iz budžeta veće, teže je raditi u slozi, bratstvu i jedinstvu.

U svemu ovome najbolje prolazi upravo Miro Džakula, koji se otvoreno hvali kako će ostati u statusu v.d. direktora, te da će procedura za izbor novog rukovodioca UIO biti raspisana tek u martu, kako bi se netom prije izbora instalirao njima podoban kadar na pun mandat, a čiji bi prevashodni zadatak bio da prikrije do sada učinjen kriminal, a koji je u UIO BiH zaista enormnih razmjera.

Miro Džakula je bez sumnje davno zaslužio da bude zatvorenik a ne direktor najveće finansijske institucije u BiH, ali ga u tome i dalje štite reprezentativci HDZ-a Đuro Knežević iz Sipe i Glavna tužiteljica BH Tužilaštva Gordana Tadić, čuvajući i dalje u ladicama brojne predmete i  dokaze o njegovom kriminalu.

Oni to ne bi mogli raditi da nemaju podršku i SDA, koja učestvuje u kriminalu i pljačka državu u koju se zaklinje, jednako kao SNSD i HDZ.

Miro Džakula treba da odgovori javnosti kakve su njegove veze sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Gordanom Tadićem i jednim od ključnih ljudi u SIPI Đurom Kneževićem? Da li bliski srodnici Gordana Tadić dobijaju unosne poslove od UIO BiH kojom Džakula rukovodi i da li zapošljava njene bliske srodnike, i da li tako kupuje slobodu i opstruiše istrage?

 

Nebojša Vukanović