palpal

Ništa od povišice plata u SL hotelima

Iako je bilo dogovoreno sa menadžmentom kompanije „Svislajn“ da se radnicima u ugostiteljskom sektoru, hotelima „Panorama“ i “ SL industrija“ povećaju plate za 20% od februara mjeseca, te da se potpišu Ugovori o radu na duži rok, radnici su nažalost ipak ostali kratkih rukava. Menadžment za sada nije ispunio obećanje dato zaposlenim, da će plate od februara biti povećane za oko 20%, što je izazvalo nezadovoljstvo i mnogi razmišljaju da daju otkaz i odu da rade u Dubrovnik.

Prosječan lični dohodak zaposlenih u hotelima „Panorama“ i „SL industri“ i Gradu sunca kreće se oko 600 maraka, nije značajnije povećavan od otvaranja objekata, i radnici traže da se skromne plate povećaju, jer su u susjednom Dubrovniku primanja su veća skoro 3 puta. Minimalna plata za sobarice i čistačice u Dubrovniku je 1 300 maraka, plus se svim radnicima plaća prevoz i(li) smještaj, i trebinjske gazde treba da shvate da ne mogu kulučiti i cijediti radnike za minimalac, takmičeći se ko će više miliona da zaradi u kratkom periodu.

Rad kompanije „Svislajn“ maksimalno sam podržavao u proteklom periodu, ukinuo Lukin reket i štitio od napada moćnika, i smatram da imam pravo da tražim poštovanje i poboljšanje radničkih prava i plata zaposlenih. Koncern „Svislajn“ ima godišnji prihod od oko milijardu evra, ima reputaciju i ugled, ali treba imati na umu da plate zaposlenih i odnos prema radnici takođe poboljšavaju ugled neke kompanije  Bila bi prava šteta da veoma ljubazno i profesionalno osoblje ova dva hotela ode da radi u Dubrovnik, gdje je već zaposleno 2 000 Trebinjaca, jer su najbolji konobarica kuvari i ugostitelji već otišli u Dubrovnik. Nadam se da će menadžment izaći u susret pravednim zahtjevima radnika i povećati skromne plate, jer je zadovoljan, poštovan i dobro plaćen radnik motivisan da dobro radi i privređuje. Još jednom se zahvaljujem Dubrovčanima za korektan odnos i spas koji su pružili mnogim Trebinjcima, te naučili mnoge gazde u Trebinju da treba da više cijene i poštuju svoje zaposlene.

 

Nebojša Vukanović