palpal

Nikolina Jelić: Predaja Tjentišta i nacionalnih resursa

Naša Nikolina Jelić iz Gacka obradila je važnu temu vezanu za zloupotrebe vlasti i davanje nacionalnog blaga i prirodnih resursa, kakva je hidroenergija, u ruke dvorskim firmama i tajkunima bliskih vladajućoj oligarhiji. Pročitajte tekst koji prenosim u cjelosti.

Ako ćete samo riječima, nemojte ni štititi Tjentište!

 

Promjenom lokalne vlasti i dolaskom SNSD-a, opština Gacko našla se na piši-briši listi mjesta poželjnih za posjetiti od strane političara iz pomenute političke partije, kao i njihovih koalicionih partnera. Tako je Gacko posjetio i Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine, funkcioner SNSD-a i branilac Milorada Dodika kada zagusti. Tu se javlja direktna spona Košarca i načelnika Ognjena Milinkovića. Prvi Dodika brani na twitter-u, drugi ga postavlja na bilbord za dobrodošlicu putnicima.

Nova posjeta, stare ideje. Ulaganje u agrarnu sferu, ali i turizam, posebno planinski. Ideja koja je krasila njihov sastanak jeste povezivanje Gacka ,Trebinja i okolnih opština, onako kakolokalne vlasti vremenom utabaju puteve. Ono što upućenima posebno „bode oči“ jeste pominjanje Sutjeske i NP od strane političara iz vladajućih redova. 2006. godine firma „DRINA HYDRO ENERGY“ d.o.o. Ugljevik, dobila je koncesiju za izgradnju pet malih hidroelektrana na Sutjesci i Hrčavki.

S obzirom da nije usvojen Prostorni plan područja posebne namjene, pomenuta firma nije imala zakonski osnov za radove (što je dokazao Centar za životnu sredinu uz podršku lokalnog stanovništva), te godinama kasnije, nakon neuspjele žalbe Vrhovnom sudu, predstavnik firme iz Ugljevika, Boro Katanić, prepušta koncesione ugovore investitoru „Hydroenergy“ d.o.o. Gacko (MHE „Jabušnica J-1“ i MHE „Sutjeska 2B“).

 

Kako smo i navikli od nje, iako bez zakonske podloge i osnova, ministarka Srebrenka Golić daje zeleno svjetlo privatnom investitoru i izdaje potrebnu dokumentaciju za MHE „Sutjeska 2B“instalisane snage 3,27 MW, koja je planirana na lokalitetu sela Izgori, na granici NP prema Gacku. Projekat „Sutjeska 2B“ je prvobitno planiran zajedno sa MHE „Sutjeska 2A“ u kanjonu Vratar. Srebrenka Golić se oglušila o presude Okružnog i Vrhovnog suda RS, a na sajtu Voda BiH stoji da je ovaj projekat u pripremi.

Firma „Hydroenergy“ prethodne godine imala je čak dva zaposlena radnika, a nalazi se u vlasništvu GLA holdinga iz Beča i Vladimira Vukovića koji je srbijanski državljanin. Kada se skrene pažnja na rukovodstvo NP „Sutjeska“, stanje nije ništa bolje, a uočljiva je identična politička pozadina. Od veza direktora Pavlovića sa Golićkom i energetskim sektorom , do nekontrolisane sječe šuma, krivolova, rasipanja sredstava i uništavanja prirodnih dobara. Sama ideja za razvoj turizma jeste odlična, ali uz ovakve kadrove izvjesno i nemoguća.

Gacko je imalo priliku za razvoj agrarne djelatnosti uz stočarstvo, osamdesetih godina, međutim izbor je pao na izgradnju RiTE, kada su i ljekari govorili o nedvosmislenom nestanku vazdušne banje i zdravlja stanovništva, ali i nepovratnom smanjenju nekih drugih proizvodnih kapaciteta. Tokom prethodne, ali i ove godine, zabilježeno je zagađenje voda i vazduha, a onda logika kazuje i zemljišta.

 

Novinari koji su obilazili sela gatačke opštine, ukazivali su zajedno sa narodom na katastrofalne posljedice po prinose, dok je načelnik Milinković prvo ćutao, a onda „odgovorno tvrdio da je zagađenje značajno smanjeno“. Košarac je i prethodne godine govorio o ekonomskom povezivanju i „patriotizmu“ i sa Nikšićem, kao i sa Srbijom, no ponovo- ništa.

 

Uz saznanje na koji način nestručni i korumpirani političari (ne)obavljaju svoje poslove, postavlja se opravdano pitanje – šta je krajnja namjera „naših“ funkcionera, te čemu se stanovnici hercegovačkih krajeva zaista mogu nadati? Uz ovakvu putnu infrastrukturu, koju mnogi i ne vide iz helikoptera, turisti sigurno neće izabrati naše krajeve. Očigledno je da „ministri“ favorizuju privatnike, izvlače koristi za sebe, a u nekim slučajevima, nemarno  uništavaju životnu okolinu.

Gdje ste planirali da privlačite turiste, kada vaše stranačke kolege pretenduju da prihoduju da račun prirodnih ljepota, ali za lični džep?

Prednost koja nam je data svakako jeste razvoj turizma. Sačuvati Sutjesku, Jabušnicu, sačuvati Vratar, vodopad Skakavac, Perućicu (najveću očuvanu prašumu u Evropi) i prostor vidikovca Beškita, Maglić, Zelengoru i Vučevo sa glacijalnim jezerima „gorskim očima“, kotline, doline i prevoje. Sačuvati, a ne stavljati rijeke u cijevi. Sačuvati, a ne uništavati zarad profita.

 

Nikolina Jelić