palpal

Nevesinjci žedni – presušio „novi Ilijin“ vodovod

Iako je prije 3 godine veliki neimar i pregalac Ilija Tamindžija „uložio“ skoro 9 miliona maraka u novi Vodovod „Udbina“ u sklopu svoje lažne „Nevesinjske petoletke“ i velikog investicionog ciklusa u kome je potrošio stotine miliona evra javnog novca a nije napravio ništa, cijevi su presušile a Nevesinjci idu po vodu sa bidonima na stari austro-ugarski vodovod sa kraja 19. vijeka. Novoizgrađeni vodovod Udbina – Nevesinje proslavlja svoj treći rođendan sa suvim cijevima, i jasno je da je 9 miliona bačeno u vjetar jer problem vodosnabdijevanja nije riješen.

Nevesinjci pamte taj „istorijski“ dan kada je, kako su vlasti pred izbore hvalile, piješen „višedecenijski problem vodosnadbijevanja u Nevesinju“, jer su Nevesinjci, naglasio je tada načelnik Avdalović „na poklon od HET-a dobilili vodovod“, prigodno uručen baš nekoliko dana pred Opšte izbore. Poklonu se u zube ne gleda, a i zvuči nezahvalno žaliti se na poklon od 9 miliona maraka koliko je po njima koštao, ali cijevi drže vodu dok majstori odu!

Ne samo da se ni 3 godine nakon stavljanja vodovoda u funkciju Nevesinjci nisu čestito napili izvorske vode, niti su, kako su obećavali „imali privilegiju da koristimo vodu za piće iz dva izvora“, nego su došli do toga da vode nema nikako! Na ceremoniji puštanja vodovoda, 28. septembra 2018. godine, svi redom, počevši od predsjednice Željke do rukovodstva HET-a, su se utrkivali da pred kamerama iznesu vrtoglave cifre o uloženim milionima, kilometrima vodovodne mreže, broju pumpnih stanica i bazena, dok sada, kada vode nema, svi ćute. U šturom Obavještenju nevesinjskog Vodovoda samo se iznosi plan redukcije po kojem neka naselja neće imati vodu 4 dana u sedmici dok će druga naselja biti bez vode preostalim danima, i to od 14.00 do 14.00 narednog dana.

Kao da je to nešto prirodno, najnormalnije, i uobičajeno, biti bez vode 24 sata, usred avgusta i ljeta, na temperaturi od +35 stepeni, u 21. vijeku u Evropi! Čudi me samo kako svi Nevesinjci ćute, kako se niko ne buni i ne pita gdje su bačeni milioni i zašto vode nema, već se meni piše i očekuje da ja stisnem vlasti, kao da mogu prizvati kišu i punjenje bazena.

Do kada će tačno restrikcije da traju nisu našli za shodno da obavijeste javnost i građane. Istini za volju, u nekoliko navrata ranije iz JP Vodovod Nevesinje su izdavali slična obavještenja kojima su napominjali da voda nije za piće te da se pitkom vodom može snabdijevati na javnim česmama ili kod pumpne stanice u Žiljevu, iste one kod koje je vodovod svečano pušten u funkciju.

S obzirom na to da je ovih dana u toku potpisivanje peticije protiv nametnutih zakona, čini se zgodno rješenje da se i štandovi za potpisivanje premjeste pored izvora. Sudeći po broju ljudi koji se okupljaju na pomenutim mjestima, voda je Nevesinjcima trenutno mnogo veća briga od Inckovog zakona.

Opširnije u video prilogu.