palpal

Nešić se vraća kući?

U sjenci dobrog gostovanja Draška Stanivukovića u emisiji Puls na BN televiziji, sinoć je na režimskoj Alternativnoj televiziji, u emisiji 1 na 1, gostovao predsjednik DNS-a Nenad Nešić. Samo gostovanje na ATV-u dovoljno govori, jer se kod Marina Marinkovića, kao i na sličnim emisijama na RTRS-u, teško otvaraju vrata istinskim opozicionarima koji predstavljaju prijetnju po režim.

Nešić je nastavio da dijeli packe i lekcije opoziciji, sa poprilično nepoštovanja govorio o predsjednicima SDS-a i PDP-a, koji su mu sa druge strane širom otvorili vrata i prihvatili ga kao ravnopravnog partnera. Tako je sinoć ponovio stavove da su Borenović i Šarović bez energije i snage, da nemaju želje da mijenjaju stvari jer su se uljuljkali u opoziciji, da su on i DNS tobože najvitalniji dio opozicije i da će kao kandidat za predsjednika Republike Srpske pobijediti na izborima i graditi kuće po Srpskoj. Može li se govoriti o korektnoj saradnji, odnosima i zajedničkoj borbi protiv Dodika ako Nešić sam sebe nominuje kao nekakvog tobože lidera opozicije i kandidata za ključnu poziciju, priča kako se SDS i PDP raspadaju a članstvo prelazi u DNS jer je on jedini tobože vitalan a ostali u rasulu i apatiji? Da li je Nešić možda poslat u opoziciju, i nepotrebno prihvaćen od nekih kao ravnopravan partner, kako bi je sabotirao i opstruisao? Kakvu je korist, a kakvu štetu, SDS i PDP do sada imao od Nešića, koji se lažno predstavlja kao zaslužan za pobjedu u Banjaluci i Bijeljini, a njegovi ključni kadrovi su ostali sa Dodikom, u Bratuncu, Čajniču i širom Srpske prave većinu sa SNSD-om? Korektan odnos podrazumjeva da se stvari kažu na zatvorenom sastanku, u lice, a ne javno napada i ponižava!

Ne želim biti ničiji advokat niti braniti Šarovića i Borenovića, ali smatram da istupi, javna poniženja i napadi Nešića u najmanju ruku nisu korektni. DNS je 15 godina održavao SNSD na vlasti, podržavao Dodika i Željku na izborima za ključne funkcije, a sada Nešić kaže da nema povjerenja u SDS i PDP jer ga je Dodik prevario kad je obećao mjesto premijera DNS-u pa ih izigrao i podijelio?

DNS je  godinama bio na vlasti i imali su priliku da se izbore za platu od 1000 evra, koju Nešić sada obećava, i prosto je nevjerovatno kako lider DNS-a misli da narod sve lako zaboravlja, kako su Nešić i DNS godinama bili slijepi na kriminal, siromaštvo i nepravde, dok je medilo i dijelile se unosne funkcije. Sad, kad je Dodik toliko ponizio Nešića i DNS, iscjepkao ih, otjerao i posmjenjivao kadrove, žele da se predstave da su veći opozicionari i katolici od pape!

Poznato je da sam bio kritičar olakog prihvatanja Nešića kao jednog od ravnopravnih partnera „lidera“ opozicije, da DNS nakon 15 godina u vlasti mora da neko vrijeme prođe katarzu kako bi pokazao da je istinska opozicija, a ne da se olako da ogroman prostor i uticaj, čak i ispred nekih nas koji smo godinama bili simbol otpora i trpili snažne udarce, dok su Nešić i njegova porodica, kao i mnogi visoki funkcioneri DNS-a, gradili imperiju i stekli ogromno bogatstvo i imovinu.

I bez krajnje nekorektnog odnosa prema opozicionim strankama, kojima se prinudno priključio tek nakon serije poniženja, kada je pao u nemilost Milorada Dodika i ostao bez unosne funkcije direktora Puteva Srpske i drugih javnih preduzeća i ustanova, ministara saobraćaja i lokalne samouprave, pitanje je da li opozicija ima više štete ili koristi od „priključenja“ Nešića? Dragutin Rodić i neki drugi visoki funkcioneri DNS-a, ili onog što je ostalo od ove stranke, nemaju hipoteke i animozitet dijela javnosti, i ja sam ubjeđen, posebno nakon poslednjih istupa, da opozicija ima mnogo više štete, a režim koristi, od Nešića i DNS-a koji svakodnevno pravi probleme, ucjenjuje, sebe nominuje i provocira opoziciju.

O svemu treba otvoreno razgovarati, jer bez iskrenog odnosa i poštovanja nema nikakve saradnje. Selak strpljivo čeka, guta poniženja i nada se da će mu Dodik oprostiti što ga je gazio i ponižavao, a možda slično razmišlja i Nešić, jer da ima iskrene namjere da se sruši Dodik i SNSD ne bi uporno provocirao i javno ponižavao lidere SDS-a i PDP-a, nazivao ih pogrdnim imenima i tako pravio štetu opoziciji, koja ionako ima previše problema jer nije lako djelovati u ovakvim uslovima, zarobljenoj i korumpiranoj državi i propalom društvu u kome je (skoro) sve na prodaju i ima određenu cijenu? Dok je bilo javnih resursa i funkcija koje su hranile partijski aparat, lako je bilo napraviti rezultat na izborima u korumpiranom društvu, ali pitanje je šta sada mogu DNS i Nešić bez Puteva Srpske, izvršnih direktora u Elektroprivredi i drugim javnim preduzećima, i šta je ostalo od Pavićeve stranke izvan Prijedora i Istočnog Sarajeva?

Na kraju moram priznati da mi je drago da i Nešić, poput Dodika, pažljivo čita i gleda sve moje javne nastupe i pokušava da preuzme neke ideje i stavove. Kao što me je nedavno kopirao kad je u Pulsu dao javnosti svoj broj telefona, samo ne spontano na poziv gledaoca već samoinicijativno, tako je i sinoć ponavljao ponavljao moje stare stavove o dramatičnom padu broja stanovnika u Srpskoj, negativnom poslovanju javnog sektora i Šuma Srpske, koje ne zaljevaju već samo sjeku drvo i prave gubitke, profesionalizaciji institucija  i pozitivnoj selekciji..

Nije problem da i dalje preuzima ideje i stavove, ali ako ima dobre namjere i želi da se sruši režim Milorada Dodika naredne godine, neka se povuče u stranu i pomogne iz sjene koliko može, isturi u prvi red nove ljude, a ne da sebe vidi u fotelji predsjednika Srpske, dijeli lekcije kako se treba boriti protiv onog sa kojim je godinama sarađivao na obostrano zadovoljstvo!

 

Nebojša Vukanović