palpal

Nenadove besane noći, hoće li se Branislavu pridružili rođak Vico Zeljković?

Nije lako ovih dana biti Nenad Stevandić. Drug Branislav Zeljković na čelu Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, jednako kao i za vrijeme dok je bio pomoćnika direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, nije bio ništa drugo od nosača lapisa i pečata u ime i za račun čestitog doktora Stevandića. Sve dogovore sa privatnim dvorskim firmama, sve detalje i cijene nabavki, dogovorio je upravo prvi ujedinitelj Srpske dr Stevandić, a Zeljković, kao i uhapšeni direktori privatnih firmi, samo su potpisivali i pečatili ugovore i dobijali sitniš, dok je „kajmak“ kupio dobri doktor Stevandić.

Upravo ta činjenica razlog je nervoze i histeričnih Stevandićevih nastupa, trodnevna teška bitka da uhapšeni budu pušteni da se brane sa slobode. Sad mu je i Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva RS naprasno postalo antisrpsko i bakirovsko pa ga treba ukinuti, a jedini motiv je njegov strah i panika.

Stevandić se grčevito borio da budu na slobodi, pa da ih pokuša još jednom „okupati“ jer ih je upravo on ubijeđivao da budu opušteni i imaju slobodnu ruku, da im ništa neće biti i da slobodno sve potpisuju jer će on to „pokriti“. Upravo zbog toga narednih tridesetak noći su besane za Nenada Stevandića.

Pohapšena četvorka ima prilično jednostavan izbor: ili ćutati i godinama robijati za Stevandića, jer su dokazi velike pljačke države neoborivi, ili tužiocima ispričati šta se stvarno dešavalo i poštediti sebe višegodišnje robije, a svoje porodice sramote.

Nije Stevandić jedini koji drhti, jer se drhtaj umjesto sna osjeti se sve do Bakinaca. Ovo je samo manji dio istraživanih „korona“ nabavki, a veći dio je odrađen preko Civilne zaštite Republike Srpske i Ministarstva prosvjete Republike Srpske, koje takođe vode razjedinitelja, Stevandićevi kadrovi, a koji su takođe bili samo daljinski u njegovim rukama, kao i pohapšena četvorka.

Istrage koje vodi Tužilaštvo BiH tiču se nabavki respiratora i zaštitne opreme, a firme dobavljači blisko su povezane i sa prvim sestrićem i fudbalskim stručnjakom Srpske, Vicom Zeljkovićem.

Tužilaštvo BiH završilo je prema mojim saznanjima istragu i predmet u kome je Vico jedan od glavnih aktera dogovorenih javnih nabavki, o čemu uskoro pišem više detalja. Otuda i Dodikov strah i napad na policiju i tužilaštvo zbog akcije i hapšenja.

Sudeći po dotjeranom izgledu, tenu i nježnom „bejbi fejs“ stiče se utisak da drug Branislav Zeljković nikada nije pokisao niti legao da spava bez noćne kreme i pomade, pa ostaje da se vidi kako će podnijeti zatvorske dane, da li će dobro razmisliti i propjevati, jer bi 30 dana mogli lako da se pretvori u 3 i više godina. Vidjećemo šta nam nosi narednih trideset dana i noći, da li ćemo i Nenadu Stevandiću uskoro poželjeti laku noć!?

 

Nebojša Vukanović