palpal

Nema plata u Bolnici Kasindo

Ljekari i radnici u Bolnici Kasindo, Kliničkom centru Srbija u Istočnom Sarajevu, još nisu primili avgustovsku platu!? Uobičajeno je da plata, sa zakašnjenjem od tri mjeseca, bude isplaćena najkasnije do 5-og u mjesecu, ali plata još nema. Direktor Bolnice Kasindo nije znao kolegama i radnicima reći kada će biti isplaćena avgustovska plata, pa je zakazana sjednica Sindikalne organizacije.

Plate kasne tri mjeseca, a doprinosi zaposlenim nisu učlaćeni godinama jer Bolnica Kasindo, kao i ostale zdravstvene ustanove u Srpskoj, ima ogromna dugovanja koja se mjere desetinama miliona maraka. Uoči izbora Dodik je otvorio praznu bolnicu „Srbija“, koja je sagrađena od kredita, a bolnica je i dalje prazna i nije useljena jer nije nabavljena i isporučena neophodna oprema.

Položaj zdravstvenih radnika, kojima plate 3 mjeseca a doprinosi nisu uplaćeni godinama, najbolje pokazuje zbog čega ljekari, specijalisti i zdravstveni radnici masovno napuštaju Republiku Srpsku i njen zdravstveni sistem i odlaze na zapad. Zdravstveni sistem je u velikoj krizi, i potrebni su radikalni potezi i velike promjene kako bi se situacija popravila, a stručnjaci zadržali. Izbori su prošli, predstave odigrane, a već nakon mjesec dana polako dolaze na naplatu neplaćeni računi.

 

Nebojša Vukanović