palpal

(Ne)legalno reketiranje u tatino ime

Gorica Dodik, kćerka člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, svojim javnim pisanjem po društvenim mrežama, najčešće „tviteru“, nesvjesno je postala važan svjedok i insajder dešavanja i funkcionisanja kartela organizovanog kriminala okupljenog u istinskoj zločinačkoj organizaciji zvanoj SNSD. Gorica ne spominje konkretna imena već piše u šiframa, ali javno svjedoči na koji način funkcioniše kriminalna organizacija, na čijem čelu se nalazi njen tata, kako se reketiraju privrednici, otima novac, uništava privrede, pljačka država….

Tako je Gorica juče na tviteru napisala kako treba, nakon usvajanja Zakona o porijeklo imovine, prvo ispitati „hohštaplere“ iz SNSD-a koji reketiraju ljude na račun Milinog imena, po principu „poslao me je šef, to je za njega“! Dakle Gorica priznaje da postoje članovi Partije koji otimaju novac i reketiraju ljude i privrednike širom Republike Srpske u „Milino“ ime, vjerovatno pravdajući reket potrebom punjena zloglasnih „Crnih fondova“ Partije i finansiranjem izbora, kupovine pala Biračkih odbora i glasača. Da li bi to neko iz SNSD-a radio na svoju ruku, a da ga prije toga „šef Mile“ nije poslao da otme od nekog, ko je možda dobio veliki i unosan posao od države, novac za prvu porodicu i SNSD? Ko su ti ljudi koji iznuđuju novac u „Milino ime“, koliko su do sada prikupili miliona na taj način i gdje je novac završio. Da li je reket legitiman ako tata pošalje ljude, a nezakonit ako neko reketira u tatino ime a „šef“ predstavljajući se lažno? Ako je tata tako dobar, kako ga Gorica predstavlja, a oko njega sve hohšatpleri, sjecikese i razbojnici, zašto ih ne pohapsi i javno se od njih ne ogradi, kad ima svu vlast i moć, umjesto što ih štiti i amnestira?

U kakvom to društvu živimo kada član prve familije ovako javno piše o kriminalu a niko je nije ni pozvao na saslušanje i ispitao, a kamoli otvorio istragu? Da li samo članovi prve porodice i njeni najbliži saradnici imaju pravo da otimaju koliko im treba, a ostale „pilićare“ koji se kriju iza Dodikovog imena treba preispitati i oduzeti im imovinu? Kolika je vrijednost imovine prve familije, tate, brata, bata i seke, da li se mjeri u milijardama, i da li je ona nastala na reketiranju, ucjenama, iznudama i korupciji?

Svega je bilo u našoj burnoj prošlosti, od ludog Milana Obrenovića koji je Austriji nudio cijelu Srbiju za plemićku titulu i lažnu krunu, do  nestašne dječice i sina Nikole Pašića, koji je na kraju trgovao čak i sa mrtvim ocem, ostavštinom i spomenikom nakon njegove smrti, ali bojim se da će sve njih zasjeniti pošast zvana SNSD i prva familija, koja nas jaše i uništava duže od dvije decenije.

Na kraju se postavlja pitanje ima li neki častan tužioc koji će ispitati Goricu i doći do važnih saznanja, provjeriti poslovanje Agapea, Prointera, voćnjaka i ostalih firmi, te pokrenuti istragu koja bi utvrdila ko to reketira i u čije ime, ko se na koji način obogatio, ko je izvor korupcije, organizovanog kriminala i svog zla koje nas je snašlo!?