palpal

Nedopustivo, sramno i skandalozno

Iako su izbori prošli, tenzije se ne smiruju u Zemlji čuda, a nažalost i posjeta važnog i uglednog gosta, kakav je Sergej Lavrov, nije prošla bez velikog skandala. Dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, odbili su jutros da se susretnu sa ruskim ministrom vanjskih poslova, koga su pozvali u goste i koji je iz Moskve došao u Sarajevo, što predstavlja neviđen skandal i diplomatski gaf koji će sigurno ostaviti posledice. Ako ništa drugo, onda zbog pomoći i isporuke ruskog gasa tokom rata za grijanje Sarajlija, koji ni poslije skoro 30 godina nije plaćen Rusiji, vrlo korektnog i prijateljskog odnosa Rusije prema BiH i Dejtonu svih ovih godina, bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH morala su doći na sastanak pa u lice reći Lavrovu da se ne slažu sa nekim njegovim stavovima i potezima, a ne ponašati se kao mala i razmažena djeca, krajnje nedostojno i neodgovorno bez trunke državničkih manira, pokazujući da je ovo, bez konkurencije, najgori sastav Predsjedništva BiH od potpisivanja Dejtona prije 25 godina.

Postoji li još neki državnik u svijetu koji će pozvati u goste predstavnika velike sile, kakva je Rusije, visokog gosta i državnika kakav je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, do detalja dogovoriti protokol, a onda ne doći na sastanak jer negdje ranije nije bila istaknuta zastava? Pa naravno da nema, jer nigdje se na ključne funkcije, kao u Zemlji čuda, ne biraju nedostojni, neodgovorni i nedorasli, koji ne mogu da shvate da njihovo ponašanje ne govori samo o njima već o državi i zajednici koju predstavljaju.

Velike sile imaju svoje interese, igraju svoje igre ne dirajući se direktno, potkusurujući se preko drugih i  uvijek u igrama velikih najviše stradaju mali narodi i države, kao „kolateralna šteta“, kako to nazivaju moćnici. Zbog toga mudri državnici nastoje da se drže po strani i izbjegnu svaku nezgodnu situaciju i konflikt, a ne srljaju u gluposti misleći da će svojim idiotizmom nekom da se dopadnu, nesvjesni ozbiljnih posledica za zajednicu. Čega se pametan stidi budala se ponosi, pa su Komšić i Džaferović na konferenciji za novinare izjavili da su ponosni na svoju odluku, da su odlučni u svojim potezima i da ne žele biti „ruski pijuni“, te se pohvalili da su svojim diplomatskim skandalom poslali poruku zapadnim partnerima, i tako sami pokazali da su njihove sluge i marionete. Pa nikada Kina, Rusija, Amerika ili Njemačka ne bi sebi dozvolili i uradili nešto slično, ma kako da su loši odnosi jedni prema drugima imaju međusobno poštovanje, a maksimalan iskorak u narušavanju odnosa je protjerivanje nekog ambasadora ili nekog diplomate.

Čudno je kako članovima Predsjedništva BiH ne smeta kada Erdogan drži govore u Sarajevu, kada zapadne diplomate ukazuju na potrebe promjena uređenja i Ustava BiH, otvoreno se miješaju u unutrašnje odnosi a smeta im kada ruski ministar vanjskih poslova nema zastavu BiH na sastanku sa Dodikom? Nedostojni misle da će dobiti neki poen kod Bajdena ako su napravili užasan diplomatski gaf i pokušali poniziti Lavrova, a samo su ponizili sebe i nisu svjesni da im se svi smiju iza leđa jer su nedostojni i neozbiljni.

Kad se slonovi bore mali moraju da se sklone na stranu kako ne bi bili zgaženi, a samo budale se guraju u vatru i prave ovakve skandale i gluposti. Dejton je kompromis, i spoljnih i unutrašnjih interesa, mora se prihvati čuvati kao svetinja, a ne uporno podrivati sa svih strana, jer je on donio i očuvao mir i određenu stabilnost, koja isključivo zavisi od nas koji živimo u Dejtonskoj Bosni i Hercegovini.  Umjesto stslnih tenzija i sukoba, 25 godina od potpisivala sporazuma i završetka rata treba se posvetiti ekonomskom razvoju, privredi i poboljšanju standarda siromašnog stanovništva, a nedostojni i retrogradni sa ograničenim umom zarobljenim u prošlosti, koji nas stalno vuku unazad, trajno se moraju ukloniti sa političke scene, jer je to osnovni preduslov napretka i oporavka.

Opširnija analiza u video kolumni…

 

Nebojša Vukanović