palpal

Недопустиво, срамно и скандалозно

Иако су избори прошли, тензије се не смирују у Земљи чуда, а нажалост и посјета важног и угледног госта, какав је Сергеј Лавров, није прошла без великог скандала. Два члана Предсједништва БиХ, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, одбили су јутрос да се сусретну са руским министром вањских послова, кога су позвали у госте и који је из Москве дошао у Сарајево, што представља невиђен скандал и дипломатски гаф који ће сигурно оставити последице. Ако ништа друго, онда због помоћи и испоруке руског гаса током рата за гријање Сарајлија, који ни послије скоро 30 година није плаћен Русији, врло коректног и пријатељског односа Русије према БиХ и Дејтону свих ових година, бошњачки и хрватски чланови Предсједништва БиХ морала су доћи на састанак па у лице рећи Лаврову да се не слажу са неким његовим ставовима и потезима, а не понашати се као мала и размажена дјеца, крајње недостојно и неодговорно без трунке државничких манира, показујући да је ово, без конкуренције, најгори састав Предсједништва БиХ од потписивања Дејтона прије 25 година.

Постоји ли још неки државник у свијету који ће позвати у госте представника велике силе, каква је Русије, високог госта и државника какав је министар вањских послова Сергеј Лавров, до детаља договорити протокол, а онда не доћи на састанак јер негдје раније није била истакнута застава? Па наравно да нема, јер нигдје се на кључне функције, као у Земљи чуда, не бирају недостојни, неодговорни и недорасли, који не могу да схвате да њихово понашање не говори само о њима већ о држави и заједници коју представљају.

Велике силе имају своје интересе, играју своје игре не дирајући се директно, поткусурујући се преко других и  увијек у играма великих највише страдају мали народи и државе, као „колатерална штета“, како то називају моћници. Због тога мудри државници настоје да се држе по страни и избјегну сваку незгодну ситуацију и конфликт, а не срљају у глупости мислећи да ће својим идиотизмом неком да се допадну, несвјесни озбиљних последица за заједницу. Чега се паметан стиди будала се поноси, па су Комшић и Џаферовић на конференцији за новинаре изјавили да су поносни на своју одлуку, да су одлучни у својим потезима и да не желе бити „руски пијуни“, те се похвалили да су својим дипломатским скандалом послали поруку западним партнерима, и тако сами показали да су њихове слуге и марионете. Па никада Кина, Русија, Америка или Њемачка не би себи дозволили и урадили нешто слично, ма како да су лоши односи једни према другима имају међусобно поштовање, а максималан искорак у нарушавању односа је протјеривање неког амбасадора или неког дипломате.

Чудно је како члановима Предсједништва БиХ не смета када Ердоган држи говоре у Сарајеву, када западне дипломате указују на потребе промјена уређења и Устава БиХ, отворено се мијешају у унутрашње односи а смета им када руски министар вањских послова нема заставу БиХ на састанку са Додиком? Недостојни мисле да ће добити неки поен код Бајдена ако су направили ужасан дипломатски гаф и покушали понизити Лаврова, а само су понизили себе и нису свјесни да им се сви смију иза леђа јер су недостојни и неозбиљни.

Кад се слонови боре мали морају да се склоне на страну како не би били згажени, а само будале се гурају у ватру и праве овакве скандале и глупости. Дејтон је компромис, и спољних и унутрашњих интереса, мора се прихвати чувати као светиња, а не упорно подривати са свих страна, јер је он донио и очувао мир и одређену стабилност, која искључиво зависи од нас који живимо у Дејтонској Босни и Херцеговини.  Умјесто стслних тензија и сукоба, 25 година од потписивала споразума и завршетка рата треба се посветити економском развоју, привреди и побољшању стандарда сиромашног становништва, а недостојни и ретроградни са ограниченим умом заробљеним у прошлости, који нас стално вуку уназад, трајно се морају уклонити са политичке сцене, јер је то основни предуслов напретка и опоравка.

Опширнија анализа у видео колумни…

 

Небојша Вукановић