palpal

Nedopustiv jezik mržnje i ratno huškanje Iva Komšića

Ostao sam bez teksta kada sam vidio izjavu iz Stoca bivšeg gradonačelnika Sarajeva Iva Komšića, koji je otvoreno, bez imalo zadrške, pozvao građane Bosne i Hercegovine da uzmu puške u ruke i krenu u rat. Ponašajući se kao nekontrolisani ludak i monstrum, Komšić je bezobzirnim ratnohuškačkim riječnikom mržnje bukvalno pozvao ljude na rat, zbog čega bi trebao biti uhapšen i procesuiran.

Komšić plaši narod lažima da navodno 50 000 Rusa i padobranaca treba da se iskrca u Republici Srpskoj i da će Vojska Srbije preći rijeku Drinu i zaposjesti polovinu Biah i Republiku Srpsku, što je nevjerovatno i umobolno. Ovo područje je uvijek bure baruta i ovakve sramne izjave i ratno huškanje može izazvati haos i institucije moraju da reaguju i procesuiraju ludaka koji poziva na rat i oružje.

Očekujem od javnosti u Federaciji da osudi ovakav jezik mržnje, i da po pojedini mediji prestanu sa nepotrebnim dizanjem tenzija, etiketiranje, širenjem rusofobije i srbofobije. Tek sada je došlo do izražaja ono što uporno upozoravam, da trebamo izaći izvan svih sukoba, povući se i stajati po strani jer ako u sukobima velikih sila strada velika Ukrajina, dok slonovi odmjeravaju snage, kako bi tek mi prošli ako budemo polje za potkusurivanje velikih sila.

 

Detaljnije u video prilogu …

 

Nebojša Vukanović