palpal

Nebojša Milišić: Centar za djecu još nije završen a kad će ne znamo

Odbornik Kluba za pravdu i red Nebojša Milišić obradio je u svojoj kolumi temu i društveni problem o kome već duže vremena pišemo i skrećemo pažnju, tiče se zastoja u izgradnji Centra za djecu sa smetnjama u razvoju, u koju je uložen ogroman novac ali nikako da se završi i stavi u funkciju, što djeci i roditeljima predstava veliki problem. Kolumnu prenosim u cjelosti..

U Trebinju je otvoren novi azil za pse, većim dijelom od strane britanske organizacije posvećene zbrinjavanju životinja i manjim dijelom od strane grada. Mi to pozdravljamo i dajemo punu podršku, ali se moram osvrnuti na neke stvari koje su tako očigledne i koje našu vlast prikazuju u njihovom najgorem svijetlu.

Napraviću paralelu koliko je vremena trebalo strancima da započnu i završe projekat u vrijednosti od 511 000KM, a kako to izgleda kada se našim vlastidršcima povjeri projekat i novac.
Azil za pse koji nosi divno i simbolično ime „Danica“ je započet sa izgradnjom u oktobru mjesecu prošle godine i za sedam mjeseci je dočekao otvaranje.


U decembra 2019, u humanitarnoj akciji „s ljubavlju hrabrim srcima građani RS pozivom na broj 1411 darivali su 627 000 km. Hvala im, iz ovoga se vidi da naš narod ima dušu i da je spreman pomoći. Taj iznos je bio sasvim dovoljan da se ovaj centar završi.

   U decembru 2020 tadašnja predsjednica Republike Srpske, je nekih 200 metara od Dnevnog centra, kao nekada Lepa Brena u Temišvar, sletila helikopterom, presjekla vrpcu i ozvaničila početak radova.

Zašto je bilo potrebno da prođe godinu dana pa da se krene sa radovoma ?


Godina 2020 je bila izborna. Sva pažnja lokalnih vlasti je bila usmjerena na to kako ostati na vlasti. Novac koji su građani darivali za Dnevni centar je potrošen kroz neke kvazi projekte, koji su kao krajnji cilj imali kupovinu glasača. Znamo svi kako to ide.
Dakle, radovi su počeli i vrlo brzo stali, razlog – nedostatak novca. Trebinjski vlastodršci su krivicu svaljivali na izvođača radova, a nerad pravdali raskidom ugovora sa izvođačem i izborom novog izvođača.

U međuvremenu je došla inflacija, cijene materijala i radova su otišle u nebo. Do sada je potrošeno 1 600 000 KM , Dnevni centar nije u funkciji, a kad će biti ne znamo.

 

Nebojša Vukanović