palpal

NE DAMO RUDNIK SERDAROVU – veliki protest rudara u Ugljeviku

Skoro hiljadu rudara i radnika Rudnika i termoelektrane Ugljevik okupilo se jutros ispred upravne zgrade Uprave rudnika kako bi izrazili nezadovoljstvo Odlukom Vlade Republike Srpske da preda rudnik uglja „Ugljevik istok“ ruskom oligarhu Rašidu Serdarovu, vlasniku firme Komsar i prijatelju Milorada Dodika. Radnici su ogorčeni a najviše zvižduka dobio je izvršni dirktor i poslanik SNSD-a Milutin Tasovac.

Ovom odlukom dovodi se u pitanje opstanak Rudnika uglja i rad Termoelektrane Ugljevik, a rudari su se okupili kako bi tražili od Vlade Republike Srpske da poništi i staviš van snage odluku o davanju koncesije na Rudnik uglja Serdarovu.

Klub za pravdu i red tražio je da se o ovom pitanju i predaji rudnika uglja „Ugljevik istok“ kompaniji Komsar raspravlja na narednoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, ali je vladajuća koalicija odbila naš prijedlog. Uprkos tome, kroz poslanička pitanja i na druge načine o ovoh važnoj temi raspravljaće se na narednoj sjendici Parlamenta Srpske.

Milutin Tasovac je danas ponižen od strane svojih radnika i rudara, dobio je jasnu poruku šta o njemu misle. Ovo pitanje u javnosti pokrenula je Lista za pravdu i red, koja je nedavno održala u Ugljeviku veliku tribinu, na kojoj je bilo nekoliko stotina građana, a poruka je jasna – nećemo dozvoliti režimu da otima od naroda resurse i odbranićemo rudnik uglja, kao što smo odbranili i Ozren od Bošnjakovića, spriječili otvaranje rudnika obojenih metala i velika zagađenja.

U nastavku snimak tribine iz Ugljevika…

 

 

Nebojša Vukanović