palpal

Nasilje nad narodom je nedopustivo

Juče sam bio na putu po Hercegovini i u posjeti Nevesinju, pa sam tek večeras vidio užasne slike nasilja nad narodom u Srbiji koji je mirno protestovao protiv istraživanja i pružao demokratski otpor najavama otvaranja rudnika u Podrinju i zapadnoj Srbiji australijske multinacionalne kompanije Rio Tinto.

Nedopustivo je što maskirani nasilnici sa motkama, čekićima i bagerom napadaju narod koji mirno protestuje na ulici protiv ekoloških zagađenja i otvaranja rudnika. Tužno je gledati scene nasilja, kada se rođaci, braća i sugrađani sukobljavaju zbog politike, jer živimo u 21-om vijeku i sloboda govora, mišljenja i političkog djelovanja mora biti zagarantovana, kao i osnovni demokratski principi vladanja u društvu.

Prije nekoliko dana sam, kao državljanin Srbije, potpisao peticiju koja je pokrenuta protiv otvaranja rudnika i kopova kompanije Rio Tinto u Zapadnoj Srbiji, podržavam i javno građane koji se protive istraživanjima i kopanju rude koji mogu dovesti do ekološke katastrofe i ostaviti nesagledive posljedice na životnu sredinu.

Već dugo vremena zalažem se za očuvanje životne sredine, jer je ona presudna za kvalitet života građana, te protivim planovima velikih multinacionalnih kompanija koje bi željele da nas pretvore u koloniju.

 

Nebojša Vukanović