palpal

Насиље над народом је недопустиво

Јуче сам био на путу по Херцеговини и у посјети Невесињу, па сам тек вечерас видио ужасне слике насиља над народом у Србији који је мирно протестовао против истраживања и пружао демократски отпор најавама отварања рудника у Подрињу и западној Србији аустралијске мултинационалне компаније Рио Тинто.

Недопустиво је што маскирани насилници са моткама, чекићима и багером нападају народ који мирно протестује на улици против еколошких загађења и отварања рудника. Тужно је гледати сцене насиља, када се рођаци, браћа и суграђани сукобљавају због политике, јер живимо у 21-ом вијеку и слобода говора, мишљења и политичког дјеловања мора бити загарантована, као и основни демократски принципи владања у друштву.

Прије неколико дана сам, као држављанин Србије, потписао петицију која је покренута против отварања рудника и копова компаније Рио Тинто у Западној Србији, подржавам и јавно грађане који се противе истраживањима и копању руде који могу довести до еколошке катастрофе и оставити несагледиве посљедице на животну средину.

Већ дуго времена залажем се за очување животне средине, јер је она пресудна за квалитет живота грађана, те противим плановима великих мултинационалних компанија које би жељеле да нас претворе у колонију.

 

Небојша Вукановић