palpal

Napokon počeli radovi na putu Ljubinje – Stolac

Nakon godina uporne borbe i ukazivanja na zapostavljenu i izolovanu Hercegovinu, počeli su radovi na rekonstrukciji i novoj trasi puta Ljubinje – Stolac, prva dionica od Ljubinja do restorana „Zvijezda“ prije prevoja Žegulja.

Radove izvode firme HP Investing i Hercegovina putevi, a rok za završetak prve dionice je godina dana. Trasa se neznatno mijenja, kako bi se ispravile oštre krivine, te put prilagodio zahtjevima magistralnog puta, jer je ova dionica rađena 50-ih godina, put je uzak a uspon veliki, i nijedan parametar ne zadovoljava odvijanje bezbjednog saobraćaja.

Ne zna se kada će se raditi ključna dionica, uspon preko prevoja Žegulja, koji je najkritičniji dio puta. Projekat koji je urađen ne predviđa treću traku na usponu od Stoca prema Žegulji, što je loše jer se iza teretnih vozila i autobusa stvaraju velike gužve, pa je treća traka neophodna.

Imajući u vidu 4 godine borbe, pritiska i ukazivanja na loše puteve i izolovanosti Hercegovine u javnosti i Narodnoj skupštini Republike Srpske, nakon čega su Putevi Srpske odobrili nešto sredstava da se riješe urgentne dionice, pa početak radova na putu Ljubinje – Stolac, nakon rekonstrukcije 60 km puta Trebinje – Ljubinje, smatram i ličnom velikom pobjedom.

Pogledajte kratak video prilog iz Ljubinja sa početka radova ..