palpal

Nakon smjene Savčića prekinuta Skupštine BORS-a, nastavak i izbor novog predsjednika 31.5.

Propao je pokušaj režima da ucjenama, prijetnjama i pritiscima opstruiše i onemogući održavanje Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske. Sjednici je danas prisustvovalo 80 delegata, za kvorum je potrebno prisustvo 71 delegiranog člana  Skupštine BORS-a, a smjena predsjednika Boračke organizacije Milimira Savčića je prva važna odluka donesena danas. Za smjenu je glasalo 69 delagata, a protiv i suzdržanih bilo je svega 10.

Nakon smjene Savčića i višestatnih diskusija prekinuta je sjednica Skupštine BORS-a, a nastavak je zakazan za 31.5.2022. kada bi trebao da se izabere novi predsjednik. Najozbiljniji kandidati za Savčićevog nasljednija su Milovan Gagić iz Gradiške i Željko Lalić sa Sokoca.

Vlast je uložila ogromne napore da opstruiše rad Boračke organizacije Republike Srpske i borbu za prava boraca, ali im pritisci, ucjene i opstrukcije nisu dale očekivani rezultat.

Ipak mnogo delegata nije došlo danas do Bijeljine na sjednicu Skupštine BORS-a, što je posljedica prijetnji i  ucjena da će demobilisani borci, delegati Skupštine, i članovi njihovih porodica, ali nakon izbora novog rukovodstva koje želi da se istinski bori za ispravljanje nepravdi i poboljšanje položaja demobilisanih boraca i boračke populacije, vlast bi se mogla pokajati zbog pritisaka, spletki, zloupotreba i ponižavanja boraca.

Kako danas žive demobilisani borci najbolje pokazuje primjer Živana Macanovića iz sela Kalabače kod Šekovića, borca prve kategorije koji je 50 mjeseci proveo na prvoj liniji fronta u uniformi Vojske Republike Srpske, a posle rata nema ni san radnog staža i već 18 godina živi sam u mraku jer su mu vlasti isključile struju.

Pogledajte video prilog a večeras donosim cijelu priču o zaboravljenim  borcima iz Šekovića…

 

Nebojša Vukanović