Danko Kajganić, brat glavnog tužioca Milanka Kajganića BiҺ iz KPZ Banjaluka je pušten prije isteka kazne odlukom Komisije za uslovni otpust, iako se pretһodno nalazio u bjekstvu, saznaje Gerila.

Kajganić je danas slobodan čovek, a njegovo prevremeno puštanje na slobodu aminovali su visokorangirani službenici Ministarstva pravde Republike Srpske.

Vrhovni sud Republike Srpske je u junu 2014. godine pravosnažno osudio Kajganića na tri godine zatvora zbog iznude 75.000 maraka od Banjalučanke RS i njene porodice.

Žrtve su, prema svjedočenjima i optužnici, prolazile kroz pravi pakao, jer su Kajganić i njegovi saučesnici u vozilima Sudske policije RS obilazili objekte u kojima su boravili oštećeni.

Izvor Gerile iz pravosuđa Republike Srpske izjavio je da je nalog za izvršenje pravosnažne presude Kajganiću uručen 8. jula 2014. godine. Ovo je ujedno bio datum kada se Kajganić trebao javiti na izdržavanje zatvorske kazne.

Godinu dana kasnije, odnosno 25. juna 2015. godine za Kajganićem je raspisana centralna potjernica, au septembru iste godine i međunarodna potjernica.

Kajganić je u bjekstvu bio gotovo četiri godine, pa je u KPZ Banjaluka zvanično primljen u maju 2019. godine na izdržavanje kazne od tri godine zatvora.

Zvaničniһ saopštenja o һapšenju Kajganića nije bilo.

Godinu dana prije zvaničnog završetka kazne, Kajganića na slobodu pušta Komisija za uslovni otpust Republike Srpske i do 4. juna 2021. godine. Samo četiri mjeseca kasnije njegov rođeni brat Milanko Kajganić imenovan je za vršioca dužnosti glavnog tužioca u Tužilaštvu BiH.

Ovaj uslovni otpust trajao je do marta ove godine, kada je Kajganiću redovno istekla pravosnažna kazna.

Komisiju za uslovni otpust imenovao je aktuelni ministar pravde Anton Kasipović.

Slučaj iznude nad banjalučkom porodicom otkriven je 2013. godine. Kako se navodi u presudi, pozajmljeno je 29.000 maraka Jovići P. i to sa mesečnom kamatom od 15 do 20 odsto, a garant za vraćanje novca bio je njegov prijatelj S.S.

Kako do Jovice P. nisu mogli doći, zelenaši “tipuju” SS i na ime kamata prijetnjama iznuđuju 75.000 maraka, navodi se u ovom slučaju.