palpal

Na šta je Baja(zit) noćas pristao? Šmit, Varhelji i Satler sumiraju utiske nakon sastanka

Večera i sastanak trojice lažnih nacionalnih „lidera“, čelnika Osovine zla, Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika sa Johanom Satlerom, šefom Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini, i Oliverom Varheljijem, evropskim komesarom za proširenje, završen je oko 22 časa.

Nakon odlaska predsjednika tri stranke vladajuće koalicije, SDA, HDZ i SNSD, Satleru i Varheljiju u rezidenciji šefa Delegacije EU u centru Sarajeva pridružio se Kristijan Šmit, koji je pješice prošetao jer se njegova rezidencija nalazi u blizini Satlerove, kako bi evropska trojka sabrala utiske nakon razgovora sa domaćom „Crnom trojkom“.

Dodik, Bakir i Čović nisu bili raspoloženi za izjave nakon sastanka, a šta su dogovorili na večeri saznaće se uskoro. Dodik je ranije objavio stenogram razgovora sa Eskobarom, pa ćemo vidjeti da li će objaviti stenogram sa večere sa Satlerom i Varheljijem, ili će da ćuti kako bi prikrio nove ustupke, izdaju i kapitulaciju u Sarajevu.

Ponizno puzanje, dolazak i klecanje na noge pred američkim ambasadorom Nelsonom danas u Sarajevu, pokazalo je da je Mali Baja legao na rudu i da je kapitulirao od straha od sankcija, te pristao na nove ustupke i trgovinu Republikom Srpskom, koja je uvijek kolateral za njegova potkusurivanja i trgovinu.

Sve u svemu sada je svima jasno da je Dodik dizao tenzije kako bi natjerao strance i svoje partnere na novu trgovinu i nagodbu, a na kakve je ustupke pristao, u zamjenu za kredite, novac i opstanak na vlasti, saznaćemo uskoro.

Nadam se da smo bolje prošli nego u Prudu, kada je Mali Baja bio pristao na ukidanje Republike Srpske i stvaranja četiri teritorijalne jedinice.

 

Nebojša Vukanović