palpal

НА САСЛУШАЊУ – Амбасада САД упозорила коалиционе партнере?

У сјенци разговора који је јуче у Бањалуци министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач имао са Дебором Менути, замјеницом шефа Мисије амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ, одржан је и низ других састанака представника Амбасаде САД-а са лидерима странака-приколица који су коалициони партнери СНСД-а.

Разјединитељ Ненад Стевандић објавио је фотографију како је и он разговарао са госпођом Менути, заменицом шефа Мисије амбасаде САД у БиХ, а незванично разговоре у четири ока имали су Недељко Чубриловић и још неки високи функционери режима.

Према мојим информацијама и сазнањима, Стевандић, Чубриловић и остали су добили јасна упозорења шта ће се догодити и како ће бити санкционисани ако пређу црвену линију, слиједе слијепог вођу и гласају за сулуде приједлоге измјена закона и наводног „повратка на изворни Дејтон“ који најављује Додик.

 

Управо је посјета високе делегације Амбасаде САД-а Бањалуци и упозорења „лидерима“ коалиционих странака-приколица, били повод да Додик поново нервозно иступи у јавности и изјави како је америчка амбасада епицентар нестабилности у БиХ.

Да ли ће под притиском и пријетњама одређеним санкцијама и казнама због срљања за Додиком, збуњени и уплашени Чубриловић, Стевандић, Лукач и остали отказати послушност Додику, или ће бацити коцку и прећи политичку ријеку Рубикон, остаје да се види.

У намјери да се извуче из тешке политичке ситуације, скрене пажњу са бројних афера и поправи уништени рејтинг, Додик је одлучио да жртвује народ и Републику Српску, стављајући све као живи штит испред себе, те започео опасну авантуру подизања тензија, најавио једнострано повлачење потеза и измјене кључних закона, на којима функционише цијели систем, због чега је Републици Српској запријећено санкцијама.

Чињеница је да је изгубио компас и да повлачи нерационалне потезе, због страха од губитка власти, али је забрињавајуће што у бесмисленим положајима да спаси себе и СНСД,  жртвује народ и Републику Српску, јер би својим тумарањем могао нанијети велике посљедице управо Српској и њеним грађанима, у које се тобоже заклиње када без било чије подршке креће у опасне авантуре.

 

Небојша Вукановић