palpal

Na Kazanima, osuda primitivizma i veličanja zločina

Sinoć sam kasno došao na Kazane, mjesto velikog stradanja i užasnih ratnih zločina. Samo u jamu Kazani bačeno je tokom ratne 1992. i 1993. godine najmanje 39 osoba, uglavnom Srba te nekoliko Hrvata iz Sarajeva, koje su nakon mučenja likvidirali pripadnici 10 brdske brigade pod komandom poznatog predratnog kriminalca Mušana Topalovića Caca.

Caco je ubijen u ratu, nakon što je likvidirao veću grupu pripadnika Armije BiH koji su došli da ga hapse, a nakon rata izmješten iz nepoznate grobmice i sahranjen uz najveće počasti, a sahrani je prisustvovalo nekoliko hiljada Sarajlija, među njima i Bakir Izetbegović.

Većina zločinaca nikad nije kažnjena niti osuđena, a oni koji su procesuirsni jer su učestvovali u ubijanju Srba dobili su minimalne kazne ili oslobođeni. Tek prošle godine podignuta je spomenik žrtvama, ali bez pojašnjenja ko su žrtve i ko je počinio ratni zločin.

Sramno je skrnavljenje spomenika žrtvama, veličanje Caca, ratnih zločina i zločinaca, a tužno je ćutanje Benjamine Karić, gradonačelnice Sarajeva, i drugih bošnjačkih političara.

Sinoć sam došao na Kazane s više detalja pogledajte u video prilogu..

 

Nebojša Vukanović