palpal

Na Grahovcu obilježeno 166 godina od bitke na Grahovcu, policijski kordon razdvajao Srbe i Crnogorce

Svetom liturgijom koju je služio vladika južnoamerički Kirilo Bojović i služenjem pomena poginulim herojima, danas je obilježeno 166 godina od čuvene Bitke na Grahovcu. Na Spasovdan 1858. godine Crnogorci i Hercegovci pod komandom vojvode Mirka Petrovića složno su se borili i nanijeli težak poraz Turcima, koji su izginuli prilikom povlačenja prema Klobuku, što je dovelo do razgraničenja a kasnije i priznanja nezavisnosti Crne Gore.

Nakon liturgije Zavičajno udruženje stara Hercegovina, koje vode Maja Mršulja i Nikolina Kovačević, priredilo je bogat i prigodan program te trpezu ljubavi za sve goste. Zanimljivo da su se paralelno okupile dvije skupine ljudi, na istoj ledini koja je bila podijeljene na dva dijela, jedni pod srpskom a drugi pod crnogorskom zastavom, a jake snage policije, sa desetak policijskih marica i vozila, razdvajali su okupljene obezbjeđivali skup, a do mjesta obilježavanja bitke došli smo okolnim šumskim putem kako ne bi imali dodir sa „komitama“, koje su tokom liturgije provocirali i puštali hladnu muziku, što je uznemirilo vjernike.

Okupljenom narodu su se obratili načelnik Nikšića Marko Kovačević, koji je u prigodnom govoru ukazao na opasnost podjela i ekstremizam pristalica bivšeg režima Mila Đukanovića, koji pljuvaju po svojoj braći i precima.

Svečanosti je prisustvovao i ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov, a u ime Hercegovaca okupljenom narodu se obratio Obrad Samardžić, profesor na Fillzofskom fakultetu u Nikšiću.

U nastavku u video prilogu pogledajte kako je danas bilo na Grahovcu na obilježavanju 166 godina od čuvene Bitke na Grahovcu, koja je umnogome odredila dalji tok istorijskih kretanja…

 

Nebojša Vukanović