palpal

Mobing Stevana Bekana i ponižavanje radnika Ekologije!?

Po ko zna koji put ove godine, jutros su mi se ponovo obratili nezadovoljni radnici tzv. „Ustanove za ekologiju i bezbjednost“ grada Trebinja, jer više ne mogu da trpe mobing, poniženja i pritisak direktora Stevana Bekana. Ekologija i bezbjednost je nastala nezakonitim gašenjem Civilne zaštite, i od osnivanja nije jasno definisano koji su ciljevi i šta je djelokrug rada ove Lukine Javne ustanove, koja ima 34 radnika, ali gotovo sve zadatke obavlja Udarna grupa od desetak radnika.

Interventna  Udarna grupa sastavljena je uglavnom od demobilisanih boraca, te  aktivista i članova opozicionih stranaka, neka vrsta kažnjeničke čete, i zadužena je da obavlja najteže i najprljavije poslove u gradu i gradskoj administraciji, od čišćenja ulica, popravke krovova do košenja i unošenja sijena. Upravo je sijeno i razlog najnovije tihe pobune, a radnici negoduju jer im je naređeno da idu na Zupce i svom kolegi, koji skoro nikako i ne dolazi na posao ali je drug član Partije, ubace sijeno u štalu. Radnici Udarne grupe negoduju što ih direktor Bekan ponižava i tjera da rade na privatnom imanju svog kolege, i što su postali sredstvo za potkusurivanje i ispunjavanje privatnih i partijskih dogovora.

 

Iako naporno rade sve poslove, radnici imaju najmanju koeficijent i plate u gradskoj administraciji. Od 34 zaposlena stalno je angažovano uglavnom njih desetak, dok mnogi zaslužni članovi vladajuće Partije skoro nikako i ne dolaze na posao. JU ekologij i bezbjednost nema ekonomistu, plate obračunava privatna firma iako je gradska administracija prenatrpana, a od osnivanja broj zaposlenih stalno raste. Zbog straha da će dobiti otkaz i biti kažnjeni zbog javnog istupa, nezadovoljni radnici još ne smiju otvoreno i javno da progovore o svakodnevnim problemima, poniženjima, pritisku i mobingu, koji polako prelazi granice tolerancije. Očekuju da se stanje promijeni i zavede red u gradskoj ustanovi, kako problem ne bi eskalirao.

Bilo bi dobro da i direktor i provjereni kadar SNSD-a Stevan Bekan izađe u javnost i kaže kakvi su poslovi i zadaci Javne ustanove kojom rukovodi, kakav je odnos prema radnicima, i da li je uopšte organizovana ustanova u skladu sa važećim zakonskim propisima!?

Bekan je još i dobar kakvo je stanje i anarhija u Agrarnom fondu grada Trebinja, kojim rukovodi mlađani i veseli Veselin Dutina, bivši predsjednik mladih SDS-a u Trebinju, ali o njemu i lažnom agraru neki drugi put.

 

 

Nebojša Vukanović