palpal

Mještani ugljevičkih sela ostali bez puteva zbog klizišta i radova u rudniku RiTE Ugljevik

Veliko klizište, uzrokovano iskopima i radovima u rudniku uglja, odnijelo je regionalni put od Ugljevika prema Starom Ugljeviku, a saobraćaj se odvija otežano. Jedno vozilom je odletilo sa putem u provaliju, srećom niko nije povrijeđen, a mještani traže da se put što prije sanira. Prenosim u cjelosti tekst koji sam dobio iz Ugljevika..

 

Zbog radova u Rudniku i termoelektrani „Ugljevik“, došlo je do urušavanja i presjecanja regionalnog puta R 459 ( tačnije dijela trase dionice regionalnog puta R-II 4503 ) . Stanovnici sela Stari Ugljevik, Mezgraja Gaj, Ugljevik Selo, zahtevajali su od Rudnika i termoelektrane  da odmah saniraju oštećenu trasu važnog druma i omoguće normalno funkcionisanje saobraćaja. Iz ovog preduzeća rekli su da nemaju nadležnost da saniraju štetu na pomenutom putnom pravcu i istakli da problem trebaju rješiti „Putevi Republike Srpske“ i lokalna zajednica.

 

U nadležnosti opštine Ugljevik nije izgradnja i sanacija regionalnog putnog pravca ali su iz loalne uprave poručili da će preduzeti sve korake koji su regulisani zakonom kako bi šteta bila sanirana u što kraćem roku jer predsjecanje ove dionice nije ugrozilo samo saobraćajnu komunikaciju nego i snabdijevanje vodom i elektrčnom energijom mještane pomenutih sela.

U 21. vjeku čekati i odlagati rješenje problema kao što je potpupo presječen saobraćaj na regionalnom putu, je neshvatljivo, neodgovorno i nesavjesno. Neodgovoran je i odgovor koji su dobili od Puteva Republike Srpske. Bez ikakve žurbe da rješe problem , ne precizirajući tačan datum i rok,oni su saopštili da će u toku ove godine biti realizovane javne nabavke u vezi sa izgradnjom urušenog dijela trase regionalnog puta u zoni Starog Ugljevika.

Iz Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske” Srni je ipak jasno rečeno da finansiranje tehničke dokumentacije i samu izgradnju realizuje Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ “Ugljevik”.

“U skladu sa Zakonom o javnim putevima propisano je da se izmještanje ili rekonstrukcija dijela puta zbog građenja novog objekta, gdje spada i rudnik, vrši u skladu sa standardima postojeće kategorije puta, a troškove izmještanja puta u cijelosti snosi investitor novog objekta”, navodi se u saopštenju JP „Putevi RS“.

Podsjećaju da je prošle godine potpisan Sporazum o uređenju međusobnih odnosa, prava, obaveza i odgovornosti u vezi realizacije trajnog izmještanja dijela trase regionalnog puta, koji se nalazi u eksplatacionom polju ležišta “Bogutovo selo-Ugljevik istok 1”, između “Puteva Srpske” i “Elektroprivrede Republike Srpske”, zavisno preduzeće RiTE “Ugljevik”.

Nakon potpisivanja ovog sporazuma, formiran je stručni tim za sprovođenje postupka utvrđivanja trajne trase dionice, dodaju iz “Puteva Srpske”.

U saopštenju se ističe da je radom stručnom tima u prethodnom periodu utvrđeno da je za realizaciju trajnog izmještanja trase regionalnog puta neophodno izraditi sveobuhvatnu i detaljnu tehničku dokumentaciju te da je obaveza “Puteva Srpske” da sprovede javnu nabavku za izbor pravnog lica koje će izraditi tu dokumentaciju.

“Javno preduzeće `Putevi Republike Srpske` prati stanje regionalnog puta i ukoliko dođe do daljeg urušavanja dijela trase aktivnostima RiTe `Ugljevik`, s ciljem bezbjednosti saobraćaja i učesnika u saobraćaju, zatražiće od Ministarstva saobraćaja i veza da donese rješenje o obustavi saobraćaja do trajnog izmještanja puta”, navodi se u saopštenju.

Očito je razotkriveno uzaludno pokušavanje rukovodstva „RiTE“ Ugljevik da odgovornost prebaci na lokalnu zajednicu Bahatost i nebrigu uprave ovog preduzeća stanovnici na svojoj koži osjećaju već 7 godina. Najviše su pogođeni mještani zaselaka Falčići, Markovići, Jovanovići, Pejčići koji su bukvalno odsječeni od ostatka opštine i svijeta.