palpal

Mitrovdanske podjele u Nevesinju

Slava svim palim herojima i borcima za slobodu u Otadžbinskom ratu, kao i svim bunama, ustancima i ratovima vođenim u našoj burnoj i krvavoj istoriji. Mitrovdan je poseban dan kada se prisjetimo veličanstvenih i herojskih pobjeda Vojske Republike Srpske, odbrana Nevesinja i Hercegovine u dvije neprijateljske ofanzive 1992. i 1994. godine, i odamo počast svim palim sinovima koji su svoje živote ugradili u temelje naše slobode.

Nažalost u teškim vremenima ni Mitrovdan ne može proći a da nam se ne obrate poniženi i obespravljeni borci, članovi porodica poginulih boraca koje vrijeđaju, ponižavajući i dijele dezerteri. Načelnik Milenko Avdalović, i njegov zamjenik Milutin Veljović Samardžić, sinoć su sa Karanom posthumno dijelili odlikovanja porodicama poginulih boraca, ali nažalost ni to nije moglo proći bez podjele naroda, boraca i porodica poginulih.

Bezbožnici, lopovi i dezerteri ne dijele samo svoj narod, već su podijelili nažalost poginule borce. Demobilisani borac prve kategorije Jovo Gutić, koji je izgubio rođenog brata Mirka na Mitrovdan 1992. godine, ogorčen je što lokalna vlast, marionete dezertera Ilije Tamindžije, nisu pozvali veći broj porodica poginulih boraca na svečanost koja je sinoć održana u sali Skupštine opštine Nevesinje. „Nažalost i mrtve su počeli da dijele. Moj brat Mirko je poginuo na Mitrovdan 1992. godine, mene, njegovu porodicu i mnoge porodice poginulih boraca niko nije pozvao i obavjestio kada je pomen. Poginulim nisu posthumno dodeljena odlikovanja, a dodijeljena su nekim borcima koji su stradali u nesrećama ili su umrli nkaon rata. Ovakve podjele na podobne i nepodobne borce i porodice poginulih po političkoj liniji su velika sramota i ogledalo vlasti. Tužno je što vijence polažu dezerteri, ratni profiteri i njihovi potomci. Načelnik Avdalović rat je proveo sa olovkom u ruci puštajući muziku na Radio Nevesinju, a oba rođena brata su mu pobjegla vani tokom rata. Otac zamjenika načelnika Veljo Samardžić pobjegao je na zapad, a svi znamo ko je Ilija Tamindžija i gdje je proveo rat. Nažalost njih trojica sada vedre i oblače, vode glavnu riječ i dijele borce zbog politike“

Kakvo je stanje u nekad slobodarskom Nevesinju, koga su nažalost poslednjih godina pokorili lopovi, prevaranti, kriminalci i dezerteri, govori podatak da su po nalogu Ilije Tamindžije pokušali pred Mitrovdan da isključe struju porodici Kuzman i majci koja je izgubila dva sina u Otadžbinskom ratu. Na sreću bilo je razuma kod nekih ljudi u Elektro-hercegovini pa su odustali od isključenja struje i revanšizma dezertera prema porodici koja je dala sve za Republiku Srpsku. Znam da se bahati moćnici ne boje zarobljenih institucija, policije, tužilaštva i pravosuđa, ali se ponekad pitam boje li se Boga!?

 

Nebojša Vukanović