palpal

Mitropolit Joanikije i Grigorije o svojim duhovnim učiteljima

U porti Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju sinoć je promovisana knjiga o upokojenom mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju Radoviću i vladici Zahumsko-hercegovačkom Atanasiju Jevtiću, koji su preminuli prošle godine tokom pandemije korona virusom. O svojim duhovnim učiteljima besjedili su novi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, bivši vladika budimljansko-nikšićki i desna ruka Amfilohija Radovića i Crkve u Crnoj Gori, te bivši hercegovački a sada vladika svenjemački i diseldorfski Grigorije.

Bilo je veoma zanimljivo slušati pojedine detalje iz života i rada dvojice učenika Ave Justina, posebno kada je mitropolit Joanikije govorio o tome kako je početkom 90-ih njegov prethodnih i duhovni učitelj Amfilohije došao na službu u Crnu Goru, kakav je bio otpor Cetinjana, UDBE i komunističkih vlasti..

Promociji knjige prisustvovao je vladika hercegovački Dimitrije, iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić, inače rođeni Trebinjac, više stotina Trebinjaca i gostiju, među njima i predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Zbornik Vera i misao u vrtlogu vremena obuhvata 36 radova autora iz 8 država na više od 800 strana.

 

Nebojša Vukanović