palpal

Milo izgubio rodni Nikšić, Demokrate pobjednici izbora

DPS Mila Đukanovića izgubio je Nikšić iako je njegova koalicija osvojila najviše glasova, oko 40% ili 18 odborničkih mandata. Koalicija za budućnost Nikšića osvojila je oko 26% ili 11 mandata a Demokrate i koalicija Mir je naša nacija, Alekse Bečića i premijera Krivokapića je najveći pobjednik izbora jer je osvojila oko 24% ili 10 mandata. U odnosu na parlamentarne izbore avgusta prošle godine, kada su osvojile 10,5%, Demokrate su sada dobile 24%, uz podršku iz sjene premjera Krivokapića i vladike Joanikija, i najveći su pobjednici izbora.

Cenzus su još prešli Narodni pokret Dake Davidovića i Koalicija Crno na bijelo Dritana Abazovića dok je SDP Ranka Krivokapića na ivici cenzusa ali za sada nema nijedan odbornički mandat.

Najveći gubitnik izbora svakako je Andrija Mandić i ljudi iz DF-a koji su napadali premijera Krivokapića, a pokazalo se da vladika Joanikije i Krivokapić imaju veći ugled od Mandića, Vučića, Dodika, Luke Petrovića, Stevandića i ostalih koji su proteklih dana dali podršku Mandiću i Koaliciji za budućnost Nikšića, a koja ima dosta manje glasova, u procentima su pali sa 32,5% na 26%, dijelom i zbog Pokreta Dake Davidovića koji je bio skupa sa njima na parlamentarnim izborima.

DPS ima veliki broj glasova, a mislim da je to posledica sukoba, podmetanja noge premijeru Krivokapiću od strane Andrije Mandića i ostalih čelnika DF-a koji su kažnjeni zbog toga od naroda, te uređivačke politike RTCG, koju i dalje kontroliše, i resursa gradske vlasti koju je do danas kontrolisao.

Lijepo je gledati plač gostiju i novinara na Radio-televiziji Crne Gore, predvođenih sportskim novinarem Šofrancem koji je najveći navijač Mila i DPS i pod hitno ga treba ukloniti sa Javnog servisa, koji to nije, te usiljen lažni osmjeh Andrije Mandića koji na silu pokušava da slavi Pirovu pobjedu.

 Biće vremena za detaljnu analizu izbora, ali Bečić i Krivokapić su najveći pobjednici a Andrija Mandić najveći gubitnik, a moram reći da mi je drago i da je platio cijenu podaništva i zbližavanja Dodiku i Vučiću, što sam mu bio javno poželio i predvidio na završnom skupu Draška Stanivukovića u Banjaluci.

Vladika Joanikije je pokazao da je neprikosnoveni autoritet u narodu, koji ima ogroman ugled i uticaj, ali uskoro detaljnija analiza izbora.

 

Nebojša Vukanović