palpal

Milica Zavjetnica zamjena za Šešelja

Juče održani parlamentarni izbori u Srbiji označili su i politički konačan kraj Vojislava Šešelja i njegove Srpske radikalne stranke, koja je do 2008. godine i rascjepa bila najveća politička organizacija u Srbiji sa najviše poslanika u Narodnoj skupštini Srbije. Drugi put za redom radikali su ispod cenzusa i ovo je definitivno njihov konačan kraj.

Da se povukao sa političke scene kada se kao pobjednik vratio iz Haga, gdje je demaskirao i rasturio sudije i tužioce Haškog tribunala, ostao bi legenda  upamćena u narodu kao disident i neko ko je zbog ubjeđenja i stavova bio spreman na veliku žrtvu.

Ipak, umjesto najavljene političke osvete zbog raskola u radikalima napravio je pakt sa Vučićem, postao klovn koji igra svoju ulogu i zabavlja narod čestim gostovanjima na Pinku i Hepiju, i na kraju je platio skupu cijenu političke nedoslednosti.

Na iznenađenje mnogih u parlamnet su ušli „Zavjetnici“ Milice Zavjetnice, koja će vjerovatno polako početi da igra Šešeljevu ulogu, po zadatku Službe iz sjene. Sa Šešeljom su u paketu nestali Nenad Čanak i Čeda Jovanović.

Šešelj je bio saradnik Državne bezbjednosti koji je imao kodno ime „Magistar“. Ne može mu se osporiti visok koeficijent inteligencije i obrazovanje, ali je očito dugo vremena bio na zadatku Službe i imao je zadatak da kompromituje srpski nacionalizam i desnicu.

Kada je Slobodan Milošević dao zadatak Jovici Stanišiću i Službi da kreiraju višepartijski sistem praveći što više stranaka i za lidere birajući ekscentične ljude, kako bi on izgledao najpristojniji, a očito da je Šešelj imao ulogu koju je igrao skoro 3 decenije, i na kraju će otići u zasluženu političku penziju.

Krajnje je vrijeme za provjetravanje politike scene, nove talase i smjenu generacija, da dođe neka nova generacija političara koji neće biti figure u rukama Službe i sila iz sjene već istinske sluge naroda.

 

Nebojša Vukanović