palpal

Milbauer i država u raljama korupcije (2)

U toku su aktivnosti na produženju posla izrade pasoša, ličnih karata i dokumenata koje Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i zaštitu podataka BiH – IDEEA, treba da produži sa Milbauerom, pa nastavljam feljton o sumnjivim poslovima i korupcijom vezanih za ovu njemačku kompaniju. Dolazak kompanije Milbauer na prostor BiH je u samom početku izazvao veliku kontroverzu jer je doveo do jedne od najvećih afera u posljednjih 20 godina, a vezan je za izradu državnih dokumenata. Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH, dodijelila je 2012. godine kontroverznoj njemačkoj kompaniji Milbauer i NITES-u ugovor vrijedan 50 miliona evra i to bez prethodno raspisanog tendera.

Ključna osoba u ovim pregovorima bio je vlasnik NITES-a Miodrag Škrbić. Jedan od glavnih stratega ovog projekta je bio tadašnji direktor IDDEEA, Siniša Macan kao kadar SNSD protiv koga je pokrenut krivični postupak. U novembru 2016. godine javnost je obavještena da je svoje učešće od 40 posto u kompaniji Milbauer NITES prodao. Naime, NITES je iz vlasništva kompanije Milbauer izašao nakon procjene tadašnjeg njemačkog menadžmenta i vlasnika NITESA da ova firma ima u javnosti reputaciju kompanije bliske SNSD-u, tačnije, da iza nje stoji SNSD koji u tom mandate 2014-2018 bio je opozicija u Savjetu ministara BiH, koga su tad činili predstavnici SDA, SDS, PDP, HDZ…

Strategija je bila u narednom periodu s mjesta direktora skloniti Dmitra Čičkovića (blizak rođak Zoranu Tegeltiji), a zaposliti par ljudi koji su politički neutralni, odnosno nisu bliski vlasti SNSD-a u Banjaluci. Javnost je već upoznata u prošlosti da prvi direktor ove kompanije je zet Nebojše Radmanovića, Danilo Petrovic, a o ostalim bliskim partnerima u razvoju kompanije Sredoje Novic, Nikola Špirić i Nebojša Radmanović se pisalo i govorilo u nekolicini tekstova.

Cijeli projekat “Milbauer BiH” osmišljavaju Miodrag Škrbić (kum Zlatka Lagundžije) i Siniša Macan, koji njemačkog biznismena dovode u BiH i pružaju političku zaštitu što je ključno za ovu kompaniju u poslovanju van Europe jer pomentua kompanija nema još ni jedan ugovor za izradu državnih dokumenata s članicama Evropske Unije (isto tako ni s Velikom Britanijom, SAD, Kanadom) gdje ovakav vid političke korupcije, kao što se dogodio u BiH i nekim zemljama trećeg svijeta, pod budnim okom institucija.

NITES je u BiH imao 40 odsto udjela u kompaniji Milbauer, dok je preostalih 60 odsto bilo u vlasništvu istoimene njemačke kompanije čiji je osnivač njemački biznismen Josef Milbauer.

Zbog ove afere krajem maja 2016. uhapšen direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i zaštitu podataka BiH Siniša Macan. Međutim, uprkos skandalu koji je dobio ime ,,afera Milbauer,” ova kompanija je nastavila da radi na izradi pasoša za građane BiH.

 

Skandali ove kompanije nisu zaobišli još neke zemlje trećeg svijeta jer Milbauer je u ovom poslu odavno u poslovnom svijetu konkurencije stekao reputaciju kompanije s kojom se veoma lako dogovori procenat. Uskoro pišem više detalja i informacija o nekim aferama u svijetu koji su vezani za ovu njemačku kompaniju.


Kompanija Milbauer dobija i tender za izradu pasoša 2018. godine, iako je ovaj tender obilježilo nekoliko žalbi francuske kompanije Gemalto koja je upozoravala da je ponovo favorizovana kompanija Milbauer u odnosu na ostale ponuđače. Ozbiljnu podršku za ovaj tender u vrhu političke elite SDA imala je i druga njemačka kompanija Veridos koju je do jednog trenutka favorizovao tadašnji ministar civilnih poslova Adil Osmanović (postoji i fotografija ministra Osmanovica i direktora kompanije Veridos koja je nastala tokom ove posjete Njemačkoj).

Do danas ostaje velika zagonetka šta je istog ministra navelo da u ključnom trenutku se distancira od Veridosa, a može se naslutiti motiv. Upravo to distanciranje omogućilo je kompaniji Milbauer da bude ponovo izabrana na tender početkom 2018. godine kada je njihova ponuda bila povoljnija od ponude Veridosa. Da je došlo do nekog zbližavanja između tadašnjeg ministra Osmanovića i menadžmenta kompanije Milbauera potvrđuje i njegova privatna posjeta sjedištu kompanije Milbauer u Rodingu (Bavarska) tokom proljeća 2018 godine ubrzo nakon potpisivanja ugovora između kompanije Milbauer i IDDEEA.

Ovoj posjeti pored Osmanovića pridružio se i njegov čovjek od povjerenja biznismen čiji su inicijali H.P. kao i direktor agencije IDDEEA Arif Nanic kome je mandat od 5 godina počeo neposredno pred raspisivanje tendera. Po pouzdanoj informaciji svjedoka sa ove posjete kruna posjete je bila sastanak u kabinetu vlasnika kompanija (gdje svi veći poslovi počinju i završavaju) na kome je pored vlasnika i ministra prisustvovao prevodilac iz Srbije (čovjek od povjerenja vlasnika za poslovanje kompanije na prostoru Balkana i istočne evrope).

Detalji sa sastanka nisu poznati osim što je bilo evidentno zadovoljstvo na licima dva ključna sagovornika kada su napustili kancelariju i pridružili se ostatku delegacije.
Realizacija ovog ugovora iz 2018. godine ostala je i danas sporna. Naime, kompanija Milbauer se obavezala da će instalirati određene mašine agenciji IDDEEA, međutim do ove realizacije nije došlo jer rukovodstvo IDDEEA se pravda da nema dovoljno slobodnog prostora čega je isto rukovodstvo bilo i svjesno prilikom raspisivanja tendera.

Ono što je u svemu dodatno sumnjivo jeste rastezanje s izgradnjom nove zgrade koja treba da se izgradi u trapistima (naselje u Banjaluci) nedaleko od pivare Nektar. Trenutno je završena prva faza tendera, a to je uklanjanje starih objekata i izgradnja temelja. Ovaj posao je dodijeljen kompaniji iz Zvornika koja je bliska Dejanu Ilicu (prijatelju Bahrije Čikarića). O njihovom vezama sa IDEEA i Milbauerom pisao sam u prethodnom tekstu, kada je tročlana delegacija ove kompanije tajno sletila u Banjaluku na pregovore oko novog tendera i nastavka „uspješne“ saradnje!

Nastaviće se …

 

Nebojša Vukanović