palpal

Milan Sukur: Kneževo i patriotizam

Prenosim u cjelosti tekst Milana Sukura, sina poginulog borca Vojske Republike Srpske i ratnog komandanta odbrane Kneževa, kapetana prve klase Nikole Sukura, koji svog oca nije ni zapamtio jer je poginuo na samom početku rata, 15-og maja 1992. godine u ključnim borbama na Vlašiću. Milan je pisao tekst o položaju demobilisanih boraca u Kneževu i izgradnji spomenika borcima Vojske Republike Srpske, koji prenosim u cjelosti.

 

Kneževo i patriotizam

 

Borci u Kneževu su odavno postali socijalni slučajevi, i to ne treba da čudi puno kada ih je većina svoj glas na izborima dala dezerterima i njihovim potomcima. O borcima, njihovom položaju i tome koliko su izmanipulisani najbolje govori činjenica da se na čelu Boračke organizacije Kneževo nalazi osuđeni falsifikator Ranko Vučić.

Ono što je u ovom hladnom, zimskom vremenu zaledilo i slomilo srca svih onih čiji su najmiliji dali živote u Odbrambeno-otadžbinskom ratu je skandalozno namještanje tendera koji je Opština Kneževo raspisala za izgradnju Spomen sobe poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

 

 

 

Tender je dobio ni manje ni više već samostalni privrednik, AUTOPREVOZNIK, blizak lokalnim vlastima, posebno načelniku opštine Kneževo Goranu Borojeviću i njegovom zamjeniku Živku Hrvaćaninu poznatom kao Banana, funkcionerima lokalnog SNSD-a u Kneževu. Da dobro ste pročitali, AUTOPREVOZNIK gradi Spomen sobu poginulim borcima u Kneževu!

Isti ovaj autoprevoznik Siniša Samardžić je prethodno izazvao saobraćajnu nesreću u alkoholisanom stanju, kada je pobjegao sa mjesta nesreće, zbog čega je, posle dosta opstrukcija, pravosnažno osuđen.

Porodice poginulih, nakon spomenika palim borcima koji u Kneževu liči na sve osim na spomenik jer na njemu nije upisano ni jedno ime poginulog borca već brojevi po selima i mjesnih zajednicama , doživjele su još jedno veliko poniženje.

Njihove mrtve, koji su utkali svoje živote u temelje Republike Srpske, nažalost potkradaju jurišnici i samoproglašene patriote SNSD-a „pod zastavom Srpske“.

Nije primjerno pisati tako našim o herojima, ali kada bi sad ustali iz zemlje i vidjeli za šta su se borili, poželjeli bi da se odmah u istu vrate jer se sigurno nisu borili za ovakvu Republiku Srpsku!

 

Nebojša Vukanović