palpal

Mezimče i pastorče

phoca_thumb_l_sliatleotar_2010_11.jpg

Mezimče i pastroče

Svijet u kome živimo veoma je nepravedan, i izgleda da je na njemu jedino objektivno Sunce koje jednako grije i obasjava bogate i siromašne, privilegovane i obespravljene… Naši političari svakako se nalaze na samom vrhu liste nepravednih. Popout Super Hika oni često otimaju od siromašnih da bi bogate napravili još bogatijim, a raslojavanja u našem društvu iz godine u godinu su sve veća. Nepravdu osjećaju svi, od demobilisanih boraca, radnika, penzionera, do sportista. O tome govori i odnos lokalnih vlasti u Trebinju prema sportskim kolektivima. Već decenijama Fudbalski klub „Leotar“ je mezimče lokalnih moćnika u koji su uloženi milioni maraka, ali poslednjih godina rezultata nigdje nema. Za klub se vežu uglavnom brojne afere, sporno nenamjensko trošenje sredstava, dovođenje desetina igrača iz drugih sredina, optužbe za namještanje utakmica, stavljanje stadiona pod hipoteku… Uprkos stotinama hiljada i milionima maraka koje su iz gradskog budžeta, Elektroprivrede, HET-a i drugih javnih i privatnih preduzeća upumpani u „Leotar“ dugovanja su premašila milion maraka, a igračima, upravi, trenerima mjesecima se ne izmiruju obaveze.
Sa druge strane Košarkaški klub „Leotar“ sa vrlo skromnim sredstvima, vlastitim igračkim pogonom i bez ijedne sumnje u namještenu utakmicu i nenamjensko trošenje sredstava godinama u „ledenoj dvorani“ i na gostovanjima postiže izvanredne rezultate, pobjeđuje najjače ekipe i nalazi se pri vrhu tabele. Lokalne vlasti ne vide i ne cijene veliki trud i dobre rezultate, imaju maćehinski odnos prema košarkašima. Nakon odluke glavnog sponzora Rodoljuba Draškovića da njegova kompanija „Svislajn“ više ne bude generalni sponzor, KK Leotar doveden je u tešku situaciju i zbog nedostatka osnovnih sredstava za rad prijeti mu opasnost od napuštanja daljeg takmičenja u Premijer ligi. Košarka je vrlo popularan sport, Hercegovina je zbog dobrih predispozicija uvijek bila rasadnik talenata, a mnogi bivši igrači Leotara i članovi stručnog štaba sada nastupaju za velike timove. Od Bodiroge, Zorana Savića, Danilovića zlatna generacija srpske košarke imala je veliki broj Hercegovaca u prvoj petorci i reprezentaciji. Ipak zbog pogrešne politike i nerazumjevanja moćnika KK Leotar je ostao bez trenera, većeg broja igrača ali i dalje niže pobjede i neće zbog loših rezultata ispasti iz lige u koliko bude imao sredstava da nastupi na svim mečevima do kraja prvenstva.
Dugovanja KK Leotara daleko su manja u odnosu na dugovanja Fudbalskog kluba, ali fudbaleri mnogo ne strahuju jer znaju da će im kao i mnogo puta ranije grad i država priteći u pomoć i pokriti rupe koje je stvorilo neodgovorno rukovodstvo. Postavlja se pitanje u kom bi se rangu takmičenja sada nalazio KK Leotar da je imao jednak tretman kao i Fudbalski klub. Ja sam u potpunosti uvjeren da bi u Trebinje sada dolazili Crvena zvezda, Partizan, Cibona i drugi veliki timovi, i da bi se u Bregovima igrale utakmice Regionalne ABA lige da je polovina novaca opranih na „Policama“ završila u budžetu Košarkaškog kluba. Sa domaćim igračima koji bi se vratili u Trebinje, i sa nekoliko pojačanja grad bi dobio pravu promociju i reklamu, a za Trebinje bi se čulo na prostoru od Izraela do Slovenije i Češke Republike. Nažalost umjesto toga KK Leotar od grada i javnih preduzeća dobijao je samo mrvice. Tako je moćna Elektroprivreda RS prije dvije godine od dobiti Klubu dala milostinju od 1 000 KM, što neki direktori znaju pojesti na malo boljem ručku, dok dvorska Igokea iz Laktaša, FK Leotar i Borac iz elektroenergetskog sektora svake godine dobijaju nekoliko stotina hiljada maraka.
Smatram da bi rješenje za sport u Trebinju bilo potpuna profesionalizacija i stvaranja jedinstvenog sportskog društva „Leotar“ koji bi činili svi sportski kolektivi. Grad, javna i privatna preduzeća uplaćivala bi sredstva na jedan račun, a ona bi se dijelila u skladu sa postignutim rezultatima. Time bi se vrednovao rad i postignuti rezultati, a izbjegla bi se mogućnost mešetarenja pojedinih odbornika, direktora i lokalnih političara i moćnika koji godinama „vuku“ novce za klubove kojima su bliski, i u kojima nastupaju tatini i mamini sinovi. Prvi uslov bilo kakvog napretka i stabilizacije svakako je detaljna istraga i revizija rada svih sportskih klubova kako bi se utvrdilo ko je nenamjenski trošio sredstva, ispitali svi sumnjivi Ugovori, procesuirale i iz sporta udaljile osobe i vječiti rukovodioci koji su odgovorni za zloupotrebu položaja, bogaćenje i nenamjensko trošenje sredstava.
Pravda je spora ali dostižna, pa se iskreno nadam da će lokalna vlast i privrednici imati razumjevanja i da Košarkaški klub neće kao pastorče ostaviti na cjedilu, već da će pronaći potrebna sredstva kako bi uzorni sportski kolektiv normalno završio ovu tešku sezonu za zaborav i izašao iz krize.

Nebojša Vukanović