palpal

Maršal izdaje i očekivan rasplet

Gledajući Nesreću kako sramoti oficire i vojnike, Vojsku Republike Srpske i slavnu tradiciju srpske vojske, još od Balkanskih i Prvog svjetskog rata, u kojima su stekli svjetski ugled i slavu bitkama na Bregalnici, Kumanovu, Ceru i Kolubari, zapitao sam se kako se sinoć osjećao general Radovan Grubač, ratni komandant Hercegovačkog korpusa koji, zaboravljen od svih, živi u maloj sobi Samačkog vojnog hotela u Beogradu, te drugi generali, oficiri i vojnici Vojske Republike Srpske, koji su se borili 4 godine, ginuli i ostavljali dijelove tijela, dok je Lola i Baraba švercovala ronhil, kafu, cigarete, zarađivao prve prljave milione, a sada im se ruga u lice i kaže da je i on mogao postati general bez opaljenog metka i dana na frontu. Po časti, junaštvu i hrabrosti teško da bi za 10 godina vojne službe dogurao dalje od razvodnika i desetara, ali ako bi se gledalo po nekim drugim, neljudskim aršinima, mogao bi postati maršal armije izdajnika, kukavica, špijuna i raznih nesreća.

Ne mogu da vjerujem da oficiri i demobilisani borci, koji su sve dali za Republiku Srpsku u Otadžbinskom ratu, uporno ćute, nijemo posmatraju i bez odgovora slušaju kako ih vrijeđa i kako im se u lice ruga najveći ratni i poratni profiter, koji nije opalio metka, vidio fronta na dvogled niti osjetio miris baruta a smatra se dostojnim čina generala, ismijavajući i omalovažavajući veliku žrtvu, stradanje i borbu.

Vjerujem da većina osjeća veliki stid kad gleda kako nas, po ko zna koji put, bruka i sramoti u Beogradu, kao i na drugim mjestima gdje god da ode i progovori, i to neće prestati, već će biti sve gore, dok ne ode na smetljište istorije, gdje mu je odavno mjesto.

U Beogradu je sve bilo kako sam i najavljivao, a dovoljno je pogledati moje prošlonedjeljno izdanje u Centralnom dnevniku na Fejs televiziji i vidjeti da sam prije 8 dana najavio ovakav rasplet situacije.

Vučić je nastojao da ublaži žestok udarac, koji je zadao Dodiku kad je rekao da je protiv avantura i jednostranih poteza te da se zalaže za poštovanje Dejtona, kompromise i dogovore sva tri naroda, pa je ublažio, ali i poslao istu političku poruku.

Pred Vučićem je kampanja za predsjedničke i beogradske izbore, pa je nakon sastanka u tom pravcu i imao obraćanje javnosti i biračima. Ne vjerujem da će biti većih zaokreta, bar ne do završetka izbora, ali i poslije njih ne vjerujem da će se nešto dramatično i radikalno promijeniti u odnosima Vučića i Dodika, mada je vidljivo da postaje svjestan da mu je partner veliki teg na nogama, jer sa njim ne dobija ništa, a samo gubi na ugledu i rejtingu.

Ostaje nam da vidimo da li će se Maršal izdaje povući i odustati od najavljenog seta zakona, koji bi po najavama početkom novembra trebalo da se nađu pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, ili će predložiti neke modifikovane prijedloge koji neće imati veze sa onim što je najavljeno, ukidanjem Oružanih snaga BiH i vraćanje Vojske Republike Srpske, ukidanje VSTS-a, Suda i tužilaštva BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i ponovo osnivanje Carina Republike Srpske.

Teško da se može izvući iz ove situacije, i koji god potez da povuče doživjeće novi debakl, koji bi trebao do kraja urušiti nakaradni sistem.

Nebojša Vukanović