palpal

Mandžurijski kandidat na Norijeginom putu

Amerikanci i Englezi dozvoljavaju svojim nestašnim igračima da povremeno glume i izvode predstave, ali moraju da se kreću u zadatim okvirima i ispunjavaju zadatke. Tako je Uzurpator odradio sve što se od njega očekuje, rasprodao državu i nacionalne resurse, dao koncesije i sve privatizovao, uveo sankcije Rusiji i doveo BiH na korak od NATO-a, a da bi sve to sakrio od naroda sada glumi nekog anziglobalistu koji tobože prkosi onima koji su ga doveli na vlast, plaćati, obučavali funkcionere SNSD-a.

Da žele, Amerikanci bi vrlo lako riješili problem, otvorili Pandorinu kutiju, otkrili tajne račune i nekretnine, veze sa kriminalcima, korupcionaške afere, i to bi bio njegov kraj, ali oni to ne žele već mu dozvoljavaju da izvodi predstave, kako bi prikrio od naroda stvarnu pozadinu. Opasno je jedino što svojim potezima on skriva se iza naroda, gura u problem sve, naciju i Republiku Srpsku, dovodi sve u problem i njegove blokade funkcionisanja BiH mogu da raspakuju Dejton i dodatno oduzmu nadležnosti entitetima.

Kad im istekne rok trajanja i izvedu Labudov ples, onda diktatori preko noći od ljubimaca postaju protivnici velikih sila, koje ih potrošene puštaju niz vodu, a jedan od primjera je panamski diktator Manuel Norijega. On je prvo bio ljubimac Amerike, a onda su ga uhapsili, oteli i sudili u Majamiju a život je skončao u zatvoru.

Više detalja u video kolumni.

Nebojša Vukanović