palpal

Mafija ne miruje – Tegeltija počeo pripreme za kupovinu zgrade Grand trejd od Dodika i kuma Radišića

Kako sam i najavio, jedna od prvih rabota Zorana Tegeltije na čelu Uprave za indirektno oporezivanje BiH odnosiće se na kupovinu zgrade Grand Trade-a u centru Banja Luke, od Dodikovog kuma Mileta Radišića, za koju je davno namijenjeno stotinjak miliona iz Budžeta, samo se tražio pogodan momenat da se skrene pažnja javnosti, otpor utihne pa da se stari planovi pljačke naroda i prelijevanja desetina miliona narodnog novca u džepove kumova, tajkuna i moćnika realizuju.

 

Novi direktor UIO BIH Zoran Tegeltija je posjetio ražalovanog Džakulu prošle srijede, 24-og maja i dogovorio detalje oko realizacije ovog i još nekih planova. Da se ne sijedi skrštenih ruku pobrinuli su se slavni kadrovi u Upravi za indirektno oporezivanje BiH i kao dobrodošlicu novom direktoru pripremili su Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o odobravanju projekta nabavke i izgradnje objekata za regionalne centre i Središnji ured Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine i izgradnje i rekonstrukcije graničnih prijelaza, koji je Uprava za indirektno oporezivanje juče uputila na ekonsultacije.

U prijedlogu se navodi da se Izmjene i dopune navedene Odluke predlažu slijedom odobrenih dodatnih sredstava Upravi za indirektno oporezivanje, na poziciji nabavka građevinskih objekata, na osnovu Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BIH za 2023. godinu. Kao priprema terena i anesteziranje javnosti za ovu bezobrazno skupu kupovinu zgrade za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje poslužilo je i pismo Vlade Republike Srpke od aprila ove godine, kojim je Vlada tražila da se UIO iseli iz njenih prostorija u Ulici Bana Lazarevića, koje Uprava koristi još od osnivanja institucije.

Konsultacije se završavaju 17.06, primopredaja dužnosti između ražalovanog Džakule i Zorana Tegeltije je zakazana za 15.06, pa će se lijepo odraditi pripremni radovi da bi drug Tegeltija, poznat kao lagan na potpisu, mogao brzinom da se skući. Donekle mi je žao veselog Džakule što ne dočeka da osvane u svojim staklenim dvorima, a onoliko se upirao. Sad je jasno da je SNSD povećao budžet BiH za više od 100 miliona maraka, na štetu opština, gradova i Republike Srpske, kako bi se obezbjedila sredstva za kumovu zgradu.

Ipak, vjerujem da on trenutno ima i većih briga. Mislio je smlatiti na brzinu neki konkursčić, jamiti još štogod, obznaniti rezultate u petak i uteći na godišnji odmor do primopredaje, ali avaj, pobunila mu se Komisija i neće da mu dozvoli da on tako ražalovan, dekretom određuje ko će proći, a ko ne, i to za većinu raspisanih mjesta!

Još saznajem i da mu je nuđeno da ostane u Upravi za indirektno oporezivanje na mjestu pomoćnika direktora Sektora za poreze, ali je on to navodno odbio sa argumentom da čeka postavljenje za poziciju revizora. Ipak, kako stvari stoje, prije će biti da se sprema za bježaniju iz zemlje jer se zahuktavaju istrage protiv njega, i uskoro bi mogla da bude podignuta jedna lijepa i opširna optužnica sa Džakulom kao glavnim likom u istoj!

Svi se slažu da je, u poređenju sa kriminalon, muljanjima, korupcijom i zloupotrebama svog prethodnika Kemala Čauševića, zaslužio bar duplo više, naravno robije!