palpal

Lukačev šamar Dodiku i jasna poruka – počinje li konačni obračun u SNSD-u?

Da je tačno sve što sam pisao proteklih mjeseci o tinjajućem sukobu između Milorada Dodika i Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji mu je izmakao kontroli, potvrdila je posljednja sjednica Vlade, na kojoj su se Dodik i Lukač otvoreno sukobili nakon što ga je ministar policije upozorio da nas vodi u izolaciju da povlači opasne poteze koji sve nas vode u izolaciju, ali i današnji sastanak Lukača sa zamjenikom ambasadora Sjedinjenih Američkih Dražava u BiH.

 

Samo par sati prije nego što je Dragan Lukač u svom Kabinetu u Banjaluci ugostio čelne ljude Ambasade SAD-a i sa njima govorio o borbi protiv terorizma, kriminala i korupcije, njegov stranački šef dao je izjavu kako je američka ambasada epicentar i ključni faktor nestabilnosti u BiH!? Jasno je da se zub ponovo upalio, i da je pitanje ima li Dodik lijek za upalu zvanu Dragan Lukač?

Svaki komentar je suvišan, i svima postaje jasno da se konačan obračun frakcija u SNSD-u približava, i da je pitanje dana kada će kulminirati. Lukač je jasno pokazao da je izvan Dodikove kontrole, i da će odbiti poslušnost ako se pređe crvena linija, kakva je između ostalih i nedavna suluda najava blokada kasarni.

Primjetna je šutnja većine iskusnih funkcionera SNSD-a tokom posljednje krize, posebno Radmanovića, Tegeltije, Špirića, Novića, dok se Željka sklonila u Poljsku, slika se i zabavlja sa osobljem na aerodromu u Varšavi, čekajući na sigurnom rasplet situacije.

Pitanje je na čiju podršku Lukač može da računa u konačnom obračunu sa Dodikom, da li će na njegovoj strani biti Tegeltija, Željka i Radmanović, koji su odavno nezadovoljni suicidnom politikom predsjednika SNSD-a ali nemaju hrabrosti da se suprotstave ludilu, ili će većina visokih funkcionera po strani čekati ishod sukoba i prikloniti se pobjedniku.

 

Ranije sam pisao da je Dodik tražio od Lukača da podnese ostavku, što je ministar policije odbio pa je došlo do fizičkog sukoba u sjedištu SNSD-a na Rosuljama, u kojoj je Dodik nezvanično izvukao deblji kraj. Lukačev uticaj u MUP-u i Policiji Srpske Dodik je pokušao da smanji postavljanjem Siniše Kostreševića za direktora Policije Republike Srpske, ali je Lukač suzbio njegov uticaj i pokušaj prevrata, te i dalje strogo kontroliše i vuče sve konce u MUP-u Srpske.

Svaki totalitarni režim, kakav je i ovaj naš u Republici Srpskoj, počiva na represivnom aparatu, a Dodik je svjestan da nema potpunu kontrolu nad Policijom Republike Srpske i to ga čini nervoznim posljednjih mjeseci.

Ko će izaći kao pobjednik u konačnom obračunu frakcija SNSD-a, koji iza kulisa bukte dugo vremena? Da li veći uticaj na Lukača i Policiju Srpske ima američki ambasador ili Dodik, pokazaće vrijeme pred nama, koje bi se moglo nazvati Dani konačnog raspleta.

 

Nebojša Vukanović