palpal

Licemjer Šmit i spašavanje redova Bakira, Čovića i Dodika

Već duže vremena sam usamljen u tvrdnjama da međunarodna zajednica i stranci svjesni i proračunato podgrijavaju tenzije, održavaju Mafiju, korumpirane i ucijenjene političare na vlasti, jer im odgovaraju marionete koje će nas pretvoriti u savremenu koloniju, uništiti društvo, obrazovni i zdravstveni sistem, pravni poredak i održavati anarhiju. Zbog toga ne čudi što je, takođe vrlo svjesno i proračunato, drug Kristijan Šmit plasirao u javnost tobože tajne najave izmjena Izbornog zakona, kako bi pred izbore usijao strasti, pomogao Bakiru, Čoviću i Dodiku da na krilima tenzija opstanu u oktobru.

Gdje Incko i Vigemark stadoše Incko produži. Zanimljivo da brojne afere, korupcija neviđenih razmjera, rekordna smrtnost u pandemiji, nevjerovatne zloupotrebe i pljačka države, smrt pravosudnog sistema, sveopšta anarhija i rasulo nisu izveli građane na ulice, ali jeste najava da bi Šmit mogao nametnuti na koji će način neko iz Goražda, Ustikoline ili Sanskog Mosta biti delegiran u Dom naroda, i da li je legitimno da se neki Kemal ili  Mustafa izjasne kao Srbin ili Hrvat da bi dobio neku funkciju.

To što 4 godine nije izabrana Vlada Federacije BiH, što je tragikomičmi premijer Novalić imao više afera i ispada nego nadrealisti, što ništa ne funkcioniše nikog nije zabrinulo niti se izašlo na ulice, ali je problem kozmetičke izmjene Izbornog zakona BiH i priče o navodnoj građanskoj državi i sprečavanju nacionalnih podjela, u državi u kojoj je sve podijeljeno do poslednjeg atoma.

Šmit nije želio nametnuti odluku o video nadzoru na biralištima i skeniranju glasačkih listića, jer bi to bio crveni karton za lažne nacionaliste, ali planiranim i dogovorenim „curenjem“ informacija podigao je tenzije, a izmanulisane mase su izašle na ulice, što je vjetar u leđa Bakiru, ali i njegovom saveznicima i koalicionim partnerima Čoviću i Dodiku, par mjeseci pred izbore, i najbolja uvertira za kampanju i dizanje tenzija.

BiH ne može biti građanska država, Bošnjaci moraju biti svjesni da kao najbrojniji imaju najveću odgovornost za funkcionisanje BiH, da moraju relaksirati odnose i prestati da korak po korak pokušavaju nametati rješenja na štetu Srba i Hrvata, jer takva politika homogenizuje narode i sprečava smirivanje stalnih tenzija i napetosti, normalizaciju odnosa i društva.

Protesti su presedan, jer je prije dvije godine slavljen Incko, kao i ranije Petrič, Ešdaun, i drugi koji su nametali zakone i odluke na štetu Srba i Republike Srpske, što govori o licemjerstvu i dvostrukim aršinima vodećih bošnjačkih političara, koji blagosiljaju strance kad nameću na silu odluke koje njima odgovaraju, ali su spremni na javni linč i otpot ako se na isti način pokuša donijeti neka odluka za koju smatraju da je na njihovu štetu. Svako nasilno nametanje odluka je štetno, produbljuje tenzije i krize, a jedino rješenje je smjena generacija i nova garnitura neucijenjenih koji će postići dogovor da pravna država i sistem funkcioniše normalno, raditi na lustraciji, borbi protiv korupcije i meritokratiji.

Vrijeme je, kao najbolje rešeto, pokazalo je prsvo lice svih, a valjda će narod shvatiti kakve se igre igraju iza kulisa i prestati da nasjeda na dogovorene igre stranaca i domaćih korumpiranih političara koji se lažno predstavljaju kao nacionalisti.

 

Nebojša Vukanović