palpal

Лавров и Вучић последње сламке спаса

Режим је почео убрзано да се распада као кула од карата, брод је пробушен на свим странама и почео је да тоне, а највећи кривац је кормилар и капетан брода, његове сплетке, чистке, охоло и бахато понашање. Народна скупштина Републике Српске у сриједу треба да расправља о буџету, а Узурпатор није сигуран да ли ће његова марионета Радован Нејаки добити довољну подршку и имати већину. Ако понижени Недељко Ћорић и његови истомишљеници не дођу на сједницу а социјалисти напусте Народну скупштину као Ђокић ономад сједницу Владе Републике Српске, биће то коначан ударац и потпуни потоп који ће довести до расула.

Додик је свјестан тешке ситуације, од огромних кратера у буџету и хроничног недостатка средстава за нормално функционисање, а самим тим недостатак плијена за расподјелу, што изазива нервозу и незадовољство „партнера“, сукоба унутар СНСД-а и тзв „владајуће коалиције, општег неповјерења, страха и незадовољства, до промјене спољног окружења и све већег притиска споља, које Узурпатора највише плаши. Због тога су велика очекивања од посјете Лаврова и одласка код Вучића у Београд.

Подизање тензија са СДА и коалиционим партнерима у Сарајеву је већ виђена, потрошена и излизана прича која неће дати резултат на дуже стазе, па су Лавров, Вучић, кредити и подршка сламке спаса. Додик ће сутра покушати да сазна од Сергеја Лаврова да ли долазећа администрација у САД, која га је давне 1998. године устоличила пучем и НАТО тенковима, сада да га стави на нишан, и може ли му Русија пружити заштиту или уточиште. Мали и велики руски кредит, који нам је требао помоћи да се ослободимо зависности од ММФ-а, никада није дошао до Српске иако га чекамо годинама, па је очито да се од Руса не очекује да гасе пожаре у финансијама, али је Додику много важнија спољна подршка коју тражи и очекује од Русије, Путина и Лаврова. Ипак питање је хоће ли је добити након прихватања АНП-а и пута у НАТО, који је само преименован у Програм реформи, и гажења чврстог обећања датог Путину да БиХ неће ући у НАТО!

Састанак са Вучићем у Београду није ништа мање важан. Додик жели из прве руке да сазна шта се догађа, јер долазак Вулина и Брнабићке у Бањалуку не значе суштински ништа. Параноја се појачава, а  важно је да сазна да ли је Дачић дао сигнал Ђокићу да је вријеме да полако диже сидра, да ли је Додик пуштен низ воду и да Социјалисти, или њихови преостали остави, требају да се дистанцирају, и да ли ће можда ударац да задају прије нове године?! Србија је недавно пребацила 20 милиона ал то је недовољно, па Додик жели да сазна колико може рачунати на финансијску подршку из Београда јер је аранжман са ММФ-ом под великим знаком питања зато што су ранији договори и услови изиграни.

Ствари се дешавају убрзано и све су опције отворене, а треба пажљиво читати између редова шта се догађало на састанцима како би се дошло до правих закључака!

 

Небојша Вукановић