palpal

Lavrov i Vučić poslednje slamke spasa

Režim je počeo ubrzano da se raspada kao kula od karata, brod je probušen na svim stranama i počeo je da tone, a najveći krivac je kormilar i kapetan broda, njegove spletke, čistke, oholo i bahato ponašanje. Narodna skupština Republike Srpske u srijedu treba da raspravlja o budžetu, a Uzurpator nije siguran da li će njegova marioneta Radovan Nejaki dobiti dovoljnu podršku i imati većinu. Ako poniženi Nedeljko Ćorić i njegovi istomišljenici ne dođu na sjednicu a socijalisti napuste Narodnu skupštinu kao Đokić onomad sjednicu Vlade Republike Srpske, biće to konačan udarac i potpuni potop koji će dovesti do rasula.

Dodik je svjestan teške situacije, od ogromnih kratera u budžetu i hroničnog nedostatka sredstava za normalno funkcionisanje, a samim tim nedostatak plijena za raspodjelu, što izaziva nervozu i nezadovoljstvo „partnera“, sukoba unutar SNSD-a i tzv „vladajuće koalicije, opšteg nepovjerenja, straha i nezadovoljstva, do promjene spoljnog okruženja i sve većeg pritiska spolja, koje Uzurpatora najviše plaši. Zbog toga su velika očekivanja od posjete Lavrova i odlaska kod Vučića u Beograd.

Podizanje tenzija sa SDA i koalicionim partnerima u Sarajevu je već viđena, potrošena i izlizana priča koja neće dati rezultat na duže staze, pa su Lavrov, Vučić, krediti i podrška slamke spasa. Dodik će sutra pokušati da sazna od Sergeja Lavrova da li dolazeća administracija u SAD, koja ga je davne 1998. godine ustoličila pučem i NATO tenkovima, sada da ga stavi na nišan, i može li mu Rusija pružiti zaštitu ili utočište. Mali i veliki ruski kredit, koji nam je trebao pomoći da se oslobodimo zavisnosti od MMF-a, nikada nije došao do Srpske iako ga čekamo godinama, pa je očito da se od Rusa ne očekuje da gase požare u finansijama, ali je Dodiku mnogo važnija spoljna podrška koju traži i očekuje od Rusije, Putina i Lavrova. Ipak pitanje je hoće li je dobiti nakon prihvatanja ANP-a i puta u NATO, koji je samo preimenovan u Program reformi, i gaženja čvrstog obećanja datog Putinu da BiH neće ući u NATO!

Sastanak sa Vučićem u Beogradu nije ništa manje važan. Dodik želi iz prve ruke da sazna šta se događa, jer dolazak Vulina i Brnabićke u Banjaluku ne znače suštinski ništa. Paranoja se pojačava, a  važno je da sazna da li je Dačić dao signal Đokiću da je vrijeme da polako diže sidra, da li je Dodik pušten niz vodu i da Socijalisti, ili njihovi preostali ostavi, trebaju da se distanciraju, i da li će možda udarac da zadaju prije nove godine?! Srbija je nedavno prebacila 20 miliona al to je nedovoljno, pa Dodik želi da sazna koliko može računati na finansijsku podršku iz Beograda jer je aranžman sa MMF-om pod velikim znakom pitanja zato što su raniji dogovori i uslovi izigrani.

Stvari se dešavaju ubrzano i sve su opcije otvorene, a treba pažljivo čitati između redova šta se događalo na sastancima kako bi se došlo do pravih zaključaka!

 

Nebojša Vukanović