palpal

Lapsus mozgus Resavske škole

Resavska novinarska škola prepisivanja vijesti dosta je dobro razvijena u Trebinju i Hercegovini, hvala Bogu i našim vlastima, a ponekad se desi da desetak portala istovremeno objavljuje iste vijesti sa identičnim sadržajem, imaju gotovo prekopiran raspored i redosled tekstova na sajtu, koji međusobno liče kao jaje jajetu kao da ih jedan cenzor Partije kontroliše i uređuje. Nekad se u prepisivanju i dodvoravanju vlastima napravi i poneka greška, što je donekle razumljivo jer ko radi taj i griješi.

 

Tako je Lukina slobodarska crvena Herceg televizija objavila vijest kako je predsjednik PDP-a Branislav Borenović isključio iz stranke Srđana Rogana, odbornika u Skupštine opštine Bileća. Vijest je tačna, samo stara 2 godine, a objavljena je na BN televiziji na današnji dan, 13.4.2018. godine.

Neko je napravio lapsus memorie, grešku u sjećanju, koja bi se mogla u šali nazvati i lapsus mozgus. Ali treba imati razumjevanja, jer nije lako ni dvorskim režimskim televizijama u vrijeme ove krize, jer nema dovoljno „mesa“ da se obavi partijski zadatak i napadne opozicija pa ponekad treba objaviti i osvježiti neku vijest iz rubrike „Dogodilo se na današnji dan“ kako bi se zaradila dnevnica sa sedam kora.

Ipak očekujem da uvaženi širokobriješki đak i intelektualac, prekaljeno pero na čelu Herceg TV Đorđije Đorđo Bjelaković, uvidi grešku i ukloni naslovnu vijest sa sajta renomirane medijske kuće, koja je stara dvije godine, i nađe neki drugi način da ispuni očekivanja svog mentora.

 

Nebojša Vukanović