palpal

Lakrdija i rekonstrukcija marionetske Vlade

Stotine krupnih afera, milioni koji su pronevjereni, privreda i budžet na koljenima i pred kolapsom, desetine javnih preduzeća koja su dovedena do ivice stečaja ili su propala, i sve ove godine niko od ministara nije odgovarao i bio smijenjen u nesretnoj Vladi Republike Srpske. Duže od 10 godina Lejla Rešić preživjela je u fotelji razne Scile i Haribde, sukobe interesa, velike zloupotrebe i afere, između ostalog i to što je svom rođenom bratu namjestila milionski posao nabavke poslovnog prostora u Prijedoru za Poresku upravu Republike Srpske, i niko iz vlasti nije potegao njeno pitanje zbog štetnih poslova na račun države. Međutim kada je njen mentor Marko Pavić uzvratio udarac i sa SDS-om izbacio SNSD iz skupštinske većine u Prijedoru, Dodik je naredio da se iz osvete Lejla po hitnom postupku ukloni iz Vlade!?

Naređeno, izvršeno. Čim je od svog Gospodara dobio katil-ferman, nesretni tzv „premijer“ Radovan Nejaki Višković odmah danas je zakazao sjednicu Vlade kako bi Lejli namakao svilen gajtan i sproveo volju jednog čovjeka. Poruka je jasna! Možete nekažnjeno namještati poslove, pljačkati državu, otimati, vršiti razne zloupotrebe, samo ne smijete udariti na Partiju! Takođe jasno je da Vladom ne upravlja „premijer“ Radovan Nejaki Višković već neko drugi, a Višković samo kao prava marioneta izvršava prljave poslove i naređenja, glumeći u svojim izjavama i intervjuima kao da ga neko nešto pita.

Prije Lejle na sličan način iz Vlade je uklonjen ministar saobraćaja Neđo Trninić a postavljen rehabilitovani manup Đorđe Popović, a današnjom smjenom Dodik završava ciklus uklanjanja ministara i kadrova Marka Pavića, donedavno ključnog „partnera“ iz najdugovječnije koalicije. Pavić je najbolji svjedok mojih tvrdnji da je mnogo bolje sa Dodikom biti neprijatelj nego prijatelj!

Kako sam to nedavno i najavio, u Prijedoru je juče došlo do promjene unutar vladajuće koalicije, DNS i SDS su istjerali SNSD iz većine, što je razbjesnilo Dodika a ministarka je samo kolateralna šteta osvete i plahovite naravi. Pored Lejle, u Dodikovim čistkama, koje umnogome podsjećaju na Staljinove, uskoro bi mogao biti smijenjen i predsjednik GO SNSD u Prijedoru Saša Bursać. Bursaća bi trebao zamijeniti Vrhovac ili Pavlović, dok će u Lejlinu fotelju sjesti neki „intelektualac“ po mjeri Nenada Nešića, sličan Lučiću ili Vlatkoviću, ali tek kada dobije zeleno svjetlo od Dodika, koji ima ključnu riječ u svakom kadrovskom rješenju.

 

Tzv „rekonstrukcija“ Vlade i sklanjanje Lejle Rešić pokazuju da živimo u totalitarnom društvu i sistemu u kome sve odluke donosi jedna osoba, okružena neznalicama, ulizicama, poslušnicima i marionetama, i da je ovakav model neprosvećenog apsolutizma veoma opasan, mnogo bliži mračnom srednjem nego 21-om vijeku.

 

 

Nebojša Vukanović