palpal

Laki Luka smijenio šeficu Geodetske uprave Trebinja

Luka.jpg

Laki Luka smijenio šeficu Geodetske uprave u Trebinju

Svega nekoliko mjeseci bilo je potrebno da i najbliži saradnici novog gradonačelnika Trebinja upoznaju pravo lice trebinjskog Lakija Lučana. Zbog osionosti i bahatog ponašanja Lakija su već napustili neki najbliži saradnici, a nemilosrdni Petrović smjenjuje sve one koji se suprostave njegovim suludim zamislima i ne žele da ga slijepo slušaju i učestvuju u kriminalnim radnjama.

Tako je prije nekoliko dana sa funkcije smijenjena i Slobodanka Pudar, šefica Područne jedinice Trebinje Geodetske uprave Republike Srpske. Slobodanka za sada ćuti i ne želi da govori o razlozima za smjenu, ali iz naših izvora nezvanično saznajemo da je povod za smjenu njena neposlušnost jer je odbila da učestvuje u kriminalnim radnjama vezanim za zemljište na Banjama, gdje bi HET trebao početi da gradi zatvoreni bazen.
Još za vrijeme mandata načelnika Dobroslava Ćuka došlo je do zamjene zemljišta između grada Trebinja i Hidroelektrana na Trebišnjci po kome je HET dao staru „štreku“ i zemljište uz bivšu uskotračnu prugu na kojoj treba da se izgradi obilaznica oko grada, a sa druge strane grad je HET-u ustupio zemljište na Banjama za gradnju zatvorenog bazena. Procedura zamjene okončana je 2013. godine tokom mandata Slavka Vučurevića, ali zbog propusta službenika u Geodetskoj upravi RS nisu sprovedene sve potrebne radnje i formalno nije preneseno vlasništvo nad zemljištem.

Gradonačelnik Lučano planirao je da malverzacijama sa zemljištem HET-a ošteti ovo javno preduzeće za 600 000 maraka tako što bi HET „kupio“ od grada Trebinja zemljište koje je već u njegovom vlasništvu. Laki je prema našim saznanjima vršio stahovit pritisak i preko posrednika tražio od Slobodanke Pudar da „zažuri“ i dozvoli da HET po drugi put kupi zemljište koje je već u njegovom vlasništvu, a da Laki dobije 600 000 KM na raspolaganje. Direktor HET-a bi bio primoran, kao i mnogo puta do sada, da sklopi štetan sporazum i počini krivično djelo, ali šefica Geodetske uprave Trebinje nije željela da učestvuje u kriminalnim radnjama pa je zbog toga smijenjena. Nije joj pomogla ni činjenica što je član i aktivista vladajućeg SNSD-a, jer Laki nemilosrdno gazi sve pred sobom ukoliko se suprostave njegovim ličnim interesima.

Na njemo mjesto doveden je Slavko Pudar, koji je od ranije bio u raznim kombinacijama i dobro sarađuje sa svim vlastima i sistemima. Kasa HET-a je prazna, i nekada jaka i bogata firma sada teško na vrijeme isplaćuje svoje obaveze prema dobavljačima. Priča o gradnji zatvorenog bazena je iluzorna jer HET-a trenutno nema 15 000 000 KM koliko je minimalno potrebno za završenje ovog objekta. Uprkos konstruktivnim prijedlozima i upozorenjima da je mnogo jeftinije i efikasnije napraviti konstrukciju i zatvoriti postojeći bazen, Laki Lučano planira da počne gradnju novog bazena jer je veća „ugradnja“ na velikoj količina novaca koja bi se izvukla iz HET-a i grada Trebinja.

Nebojša Vukanović